Društvo

Proslava male mature u školi

Proslava kraja osmogodišnjeg školovanja, odnosno male mature i ove godine biće u školama, a ne u lokalima i hotelima. “To je za djake primerenije i bezbednije”, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Osmaci, medjutim, tu odluku ne prihvataju kao konačno rešenje, te će svoje poslednje školske dane, nakon male žurke u dvorištu škole, ipak proslaviti  u privatnoj režiji u omiljenim klubovima.

Pravila postoje da bi se kršila. I to nije preporuka, već  ustaljena šema generacija iza nas. Stariji donose odluke neretko i protiv volje dece, pa je takve zabrane, makar one bilie pozitivne, slatko prekršiti.

Baš jedna od tih je i ponovno upozorenje ministra prosvete Žarka Obradovića da se mala matura ne sme slaviti u lokalima, već dvorištu škole. Tajna je da tajne nema. Da ne čuje ministar, ali će budući srednjoškolci  sami izabrati kako i gde će slaviti. Jedna žurka je po volji nadležnih, a druga će za svoju dušu.

Za samostalno organizovanje proslava male mature u lokalima direktori škola nisu odgovorni. Kako kažu, sve su uradili po pravilniku i obezbedili uslove da se taj dogadjaj obeleži u dvorištu škole. Sve ostalo je van njihove kontrole, odnosno nadležnosti.

Djaci će, ne brinući o posledicama, u svakom slučaju svoj poslednji dan osmogodišnjeg školovanja obeležiti na svoj način. Mala matura će se pamtiti, a o bezbednosti dece  i  ugledu škole razmišljaćese kasnije, malo kasnije.

(S. Dolićanin)

Podeli