Društvo

Otvoren Sajam automobila u Beogradu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je u Beogradu 51. Međunarodni salon automobila, čije održavanje, kako je istakao, predstavlja veliki podvig s obzirom na teško stanje automobilske industrije u Evropi i Srbiji.

Otvarajući 51. Međunarodni salon automobila minister Ljajić je rekao  da je 2012. godine u Evropi registrovano za osam odsto manje novih automobila, a da situacija ni u Srbiji nije bolja, međutim Ljajić je kazao da Sajam automobila predstavlja podstrek za domaću automobilsku industriju koja beleži izvozni rast, uprkos krizi.

“Mi smo svesni da sav sjaj pod kupolama ovog sajma, ne odražava realnost koju imamo kada se radi o kupovnoj moći stanovništva i kada se radi o stanju auto-industrije u Evropi, koja je u krizi”, obrazložio je Ljajić. On je dodao da je, prema prognozama sa ženevskog sajma automobila, Evropi potrebno pet godina za oporavak tog sektora industrije.

Ovogodišnji Međunarodni salon automobila u Beogradu okupio je više od 400 izlagača najpoznatijih svetskih kompanija automobilske industrije. Istovremeno, otvoren je i sedmi Međunarodni sajam motocikala i bicikala, Ljajić je zaključio da je sajam veliki podvig imajući u vidu da je to tek 13 takva manifestacija koja će biti organizovana u svetu.

foto: Tanjug

Aleksandar Nićiforović

Podeli