Društvo

Akcija davanja krvi u tutinskim školama

Crveni krst Tutin u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Republike Srbije je u tutinskoj Gimnaziji organizovao prolećnu akciju dobrovoljnog davanja krvi kojoj su se odazvali veliki broj učenika kao i građana Tutina.

Danas su učenici srednjih škola u Tutinu pokazali svoju humanost davanjem krvi u prolećnoj akciji koju su organizovali Institut za transfuziju krvi Republike Srbije i Crveni krst Tutin. Doktorka Tatjana Šoškić iz Instituta za transfuziju krvi je pre davanja ove dragocene tečnosti uzimala kratku anamnezu i vršila kratak pregled i proveru opšteg zdravlja ljudima koji su kroz ovu akciju došli da pokažu svoju humanost.

„Jako je bitno da oni koji dođu da daju krv budu spremni, da se pripreme i budu odmorni i naspavani, bitno je i da nisu bili bolesni u poslednjih deset dana i ono što je najbitnije je da su pravilno motivisani“, rekla je Tatjana Šoškić.

Učenici koji su danas prvi put dali krv kažu da ih je na to navela želja da nekom pomognu.

U akciji dobrovoljnog davanja krvi danas su neki učestvovali po prvi put, dok je jedan od redovnih učesnika ove akcije po 39 put učinio ovaj humani gest.

„Sreća je kad nekog drugog usrećiš,nadam se da sam sa mojim davanjem barem nekome pomogao i da sam barem nekom život produžio“, rekao je Safet Derdemez.

Svi koji su  učestvovali u petočasovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi imaće priliku da pokažu svoju humanost i u jesenjoj akciji koja će se sprovesti u tutinskim školama.

Š. Zukorlić

Podeli