Društvo

Rasprava o nacrtu Zakona o informisanju

Javna rasprava o nacrtu Zakona o javnom informisanju održana je u Novom Pazaru. Zainteresovani učesnici su izneli svoje komentare i sugestije , a njima je predstavljeno zakonsko rešenje u oblasti javnog informisanja, koje je pripremila radna grupa Ministarstva kulture.

Predstavnici medija čiji osnivači su lokalne samouprave uglavnom  smatraju da privatizacija nije  najbolje  rešenje dok su privatni mediji podržali nacrt Zakona o javnom informisanju, koji predvidja povlačenje države iz medija.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić rekla je da su javne rasprave od velike pomoći članovima Radne grupe, su rade nacrt novog Zakona o javnom informisanju. 

“Drugačije je kada izađete na teren i kada imate priliku da čujete ljude sa terena, koji iznose svoje probleme, ukazuju nam na propuste, koje smo možda napravili i time omogućuju grupi da ispravi to. Bitno je čuti šta se dešava ovde, jer u zavisnosti od toga u kojem delu zemlje ljudi zemlje različite su i potrebe”, rekla je Predićeva.
Šefica medijskog odeljenja Misije, OEBS-a Dragana Nikolić Solomon kaže da će ta međunarodna organizacija ostati  pri stavu da da kako je istakla država nije dobar vlasnik medija.
“Država je u ovom zakonu načelno rekla da se povlači iz medija i dosadašnjeg načina finansiranja medija, ali to ne ne znači da je izgubila obavezu da  u lokalnim i regionalnim sredinama finansijski pomaže informisanje građana, ali će samo taj novac, koji se nadamo da će biti isti, biti upotrebljen na transparateniji način”, rekla je Solomon.
Direktor Regionalne TV Novi Pazar Denis Mavrić smatra da je ta medijska kuća spremna da bude okosnica budućeg regionalnog servisa.
“Kada sam 2008. godine došao na funkciju direktora u Regionalnoj televiziji bilo je 111 radnika, a sada ima 75. Velike napore smo uložili da se taj broj smanji, a i mnogo novca potrošili za socijalne programe. Ne želim da se dogodi privatizacija, jer bi to značilo da još radnika izgubi posao. Na tržištu, gde je veliki broj nezaposlenih ne vidimo šansu da bi mogli da preživimo i emitujemo program”, rekao je Mavrić.
Gradonačelnik dr Meho Mahmutović smatra da su pred zakonom privatna i državna svojina i u drugim oblastima izjednačene, pa bi tako trebalo da se zalaže za formiranje regionalnih javnih servisa. I on se zalaže za formiranje regionalnih javnih servisa.
“Regionalna televizija je najbolji mediji u ovom regionu i pokriva ozbiljan teren. Danas je jedna vlast. U narednom periodu druga. Potpuno je nebitno, ali zbog specifičnosti koji pojedini regioni imaju moraju da postoje regionalni servisi i tome treba da se vodi računa”, rekao je Mahmutović.
Javna rasprava o nacrtu Zakona o javnom informisanju prethodno je održana u Novom Sadu, u organizaciji OEBS-a u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja, a uz podršku Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine i ambasade Velike Britanije.

Naredne dve zakazane su u Nišu i u Beogradu.

 

S.Dražanin

Podeli