Društvo

Misija-Spasiti život mački

Vodeći se tragom mejlova i telefonskih poziva upućenih Regionalnoj televiziji od strane meštana  Karađorđeve ulice u Novom Pazaru, a povodom retkog i specifičnog slučaja, ekipa naše televizije pratila je odvijanje situacije i rešavanje problema od strane manje ili više nadležnih službi. Ono što sledi ne dešava se svaki dan.

Ova mačka je bez vode, hrane,  na  banderi visine od deset metara i pod visokim naponom  živela tri dana. Za mačku za koju se veruje da nema straha čudno je da nije ni pokušala da se spusti na zemlju. Meštani ove ulice su hteli da joj pomognu po svaku cenu i nisu slušali savete ravnodušnih kao što su da “mačku sa bandere skinu vazdušnom puškom”. Ovaj predlog  trebao je da bude duhovit,  međutim,  pokazalo se da je život vredan i ako je u pitanju domaća životinja.

“Pozvali smo vašu televiziju u nadi da ćemo preko vas pomoći ovoj mački, nismo upućeni i pretpostavljamo da u Novom Pazaru ne postoji služba za pomoć životinjama u nevolji”, kazao je jedan savestan meštanin iz Karađorđeve ulice u Novom Pazaru.

Nakon izvesnog vremena na teren su izašle službe koje i jesu i nisu nadležne. Ekipa Elektrodistribucije na kratko je isključila struju da zbog visokog napona prilikom intervencije ne budu ugroženi životi vatrogasaca a i mačke, i Vatrogasno-spasilačka jedinica koja prima razne lažne pozive, a ovaj izdvajaju kao radak slučaj.

“Često dobijamo lažne pozive od naših sugrađana, ali ovaj kao i mnoge shvatili smo ozbiljno. Građani moraju znati da postoji određena procedura koja se mora ispoštovati. U većim gradovima postoje posebne službe koje se bave pomoći životinjama u nevolji, ali kod nas eto mi smo nadležni, odnosno odazivamo se građanima na njihove pozive kada imaju slične problem”, kazao je zamenik komandira VSJ Novi Pazar Darko Belić.

Žilavost mačke dovela je do ideje da ona ima više od jednog života, tačnije 9. Bili smo svedoci da ovoj mački to nije bio poslednji život.

Aleksandar Nićiforović

Podeli