Društvo

Razmena studenata – zbližavanje kultura

U Kosovskoj Mitrovici u je toku zimski univerzitet koji okuplja 150 studenata što iz naše zemlje tako i iz inostranstva.

Na razmeni, ove zime došli studenti su iz Turske, Gruzije, Rumunije, Holandije, Engleske i kažu da su puni utisaka. Za Mitrovački zimski univerzitet ove godine prijavilo se preko 1500 mladih iz celog sveta.

Studenti koji su došli iz raznih zemalja iz i van Evropske unije ističu važnost ovog programa koji osim što nudi kvalitetna predavanja pruža mogućnost upoznavanja različitih kultura i naroda.

‘’ Važno je upoznati se sa drugima i steći nova znanja o drugoj kulturi o načinu na koji oni razmišljaju. I najbolji način promocije mira jesu upravo upoznavanja i razmena studenata ‘’ , rekao je Damian Romeo Radu student iz Rumunije.

Zimski univerzitet nudi 6 intezivnih akademskih kurseva iz oblasti politike, društvenih nauka, medicine, zaštite životne sredine, ekonomije, umetnosti I informacionih tehnologija.
Učešće uzima 150 studenata koji dobijaju šansu za priključenje evropskoj akademskoj zajednici I svake godine je sve više zainteresovanih, istakao je jedan od organizatora MZU, Ivan Tasić.

Luke Bacigalupo iz Ujedinjenog Kraljevstva kaže da sa obzirom da studira u Beogradu, veoma je zainteresovan za Balkan ali u ovom delu Srbije još nije bio i da je veliko iskustvo učiti I raditi sa najboljima I upoznati druge.

Organizatori kažu da je prednost ovog univerziteta u tome što po završetku se dobijaju sertifikatri koji su priznati u Evropskoj uniji. Zimski univerzitet u Kosovskoj Mitrovici traje do prvog februara.

P. Ivković

Podeli