Vesti

Šoškić: U dugovima smo do guše

Guverner NBS poručio da su nam dugovanja porasla na 45 odsto BDP i da moramo biti obazrivi sa javnim dugom. Najveći problem Srbije je nezaposlenost

MORAMO da budemo obazrivi sa javnim dugom, jer smo došli do najvišeg nivoa koji možemo da podnesemo. On iznosi 45 odsto BDP. Najveći problem Srbije je nezaposlenost, koji može biti rešen jedino povećanjem ekonomske aktivnosti, što će dovesti do rasta BDP. Inostrane grinfild investicije nisu na zadovoljavajućem nivou i moramo više da radimo na njihovom privlačenju.

Ovim sumiranjem ekonomske situacije, ali i prognozama i upozorenjima guvernera Dejana Šoškića u utorak je otvoren drugi i poslednji dan Ekonomskog samita Srbije i EU – izgledi i izazovi.

Šef misije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik rekao je da je naša zemlja sada bolje pripremljena za suočavanje sa novim talasom krize nego 2008. godine.

Ekonomski savetnik premijera Mirka Cvetkovića Jurij Bajec objasnio je u utorak da je Srbiji potreban privredni rast od četiri do pet odsto BDP godišnje.

PRAZNA SELA – Stanje u srpskom agraru izrazito je teško, ima mnogo neiskorišćenog i neobrađenog zemljišta, sela se prazne i u njima ostaje samo starije stanovništvo, a produktivnost po hektaru je vrlo niska – ocenio je trenutno stanje u poljoprivredi Slobodan Petrović, generalni menadžer u „Denjub fundsu“.

– Veliku odgovornost za privredni rast snosi Vlada Srbije, koja sporo i neefikasno reaguje. Spori rast nije rezultat samo ekonomske krize, već i rada Vlade Srbije koja ne sme da preduzme odgovarajuće mere, jer su neke od njih politički rizične.

Privrednici uglavnom su bili jednoglasni u oceni da je neophodno povećati učešće agrarnog u republičkom budžetu na najmanje pet odsto, kao i uvećati subvencije.

– Povećanje agrarnog budžeta bi unapredilo efikasnost poljoprivredne proizvodnje i povećanje prinosa, što bi se pozitivno odrazilo i na izvoz – rekao je u utorak predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić. – Hitno treba privatizovati postojeće državne kombinate, propale firme i firme u likvidaciji.

Potpredsednica „Delta holdinga“, Jelena Krstović, iznela je iskustva svoje kompanije i naglasila da država treba da radi na ukrupnjavanju zemljišnog poseda.

Izvor:Novosti

Podeli