Sport

EKOlimpijada

EKOlimpijadu, edukativni projekat za decu osnovnoškolskog uzrasta, pokrenuo je Olimpijski komitet Srbije tokom prošle godine, sa ciljem promcije olimpijskih vrednosti i značaja zaštite životne sredine.

Od tada, uz podršku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, projekat je uspešno realizovan u nekoliko gradova Srbije. Ove godine, EKOlimpijada održana je i u Sjenici.

Na Eko-olimpijskom igralištu u Sportskoj hali, oko 200 sjeničkih osnovaca od prvog do šestog razreda, imalo je priliku da se, kroz igru, na zanimljiv i kreativan način, upoznaju sa pravim olimpijskim vrednostima, ali i značajem zaštite životne sredine. Za one malo starije osnovce, u sali Skupštine opštine realizovane su radionice o razvijanju svesti za borbu protiv svih oblika diskriminacije.

Prvu EKOlimpijadu u Sjenici otvorio je predsednik Olimpijskog komiteta, Vlade Divac. On je tom prilikom izrazio žaljenje zbog tragičnog gubitka sjeničkog olimpijca Amara Garibovića, koji, kako je Divac istakao, treba da bude uzor i inspiracija mladim sportistima.

”Veoma je važno da uputimo deci pozitivne poruke, kako je važno se baviti sportom, a ujedno, kako je važno očuvati prirodu i okolinu u kojoj živimo, pogotovo ovde u Sjenici gde je sve lepo i prirodno. Pokušavamo da edukujemo decu da sport i priroda idu zajedno”, izjavio je Vlade Divac u Sjenici.

U ime lokalne uprave, organizatorima prve EKOlimpijade, zahvalio je predsednik opštine Sjenica, Muriz Turković.

”Ovim putem se želim zahvaliti Olimpijskom komitetu, posebno Vladu Divcu, što su našli mogućnosti da Sjenica bude jedan od domaćina, od četiri grada ove godine u Srbiji. Nadam se da ćemo biti pravi domaćini, i da ćemo savladati ono što je i predviđeno ovim projektom”, ,kazao je Turković.

Kroz set kulturno-sportsko-edukativnih radionica, Olimpijski komitet nastavlja sa promocijom olimpijskih vrednosti, sa akcenotom na zaštitu životne sredine i u ostalim krajevima Srbije. Nakon Velikog Gradišta i Sjenice, EKOlimpijada će biti održana i u Bujanovcu, Smederevu i Pančevu.
(S.LJ)

 

Podeli