Sport

Sjenički smučari priželjkuju više snega

Iako nedostatak snega otežava pripreme, takmičarska sezona za sjeničke bijatlonce, članove državne reprezentacije, počela je krajem novembra i početkom decembra, učešćem na svetskim i evropskim kupovima u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

A prema takmičarskom kalendaru, u zavisnosti od snežnih padavina, Sjenica će i ove godine biti domaćin različitih skijaških takmičenja.

“Pored bijatlonaca, od prvog decembra počele su pripreme i sa nordijcima i alpinistima najstarijeg i najuspešnijeg sjeničkog SK Jelenak. Nažalost, nemamo nekih jačih aktirvnosti, zbog nedostatka snijega, ali naši takmičari se sa svojim trenerima aktivno pripremaju za nastupe koji ih očekuju u nastavku sezone”, izjavio je predsednik SK Jelenak Adnan Šmrković.

Prema takmičarskom kalendaru, krajem ovog meseca, tačnije 22,23 i 24 januara, na stazi ”Žari”, u organizaciji sjeničkih smučaraskih klubova ”Jelenak” i ”Pahulja”, i Smučarskog kluba ”Osa” iz Kragujevca, trebalo bi da se održi takmičenje u alpskim disciplinama.

U zavisnosti od snežnih padavina, u februaru će se održati memorijalne trke “Amar Garibović” i “Abdulah Koštrebić” za nordijce, a Sjenica bi i ove godine, u martu, trebalo da bude domaćin Otvorenog prvenstva Srbije u smučarskom trčanju.

Takmičare SK Jelenak, kako nordijce tako i bijatlonce, pored najavljenih takmičenja u Sjenici, očekuje strašno zgusnut takmičarski kalendar.

Bijatlonci već sutra odlaze put Evrope, gde će, u Češkoj i Nemačkoj učestvovati na Evropa kupovima.

Milanko Petrović je na Svetkom kupu. Nordijci koji učestvuju na Balkan fis kupu, putuju 8. januara, dok će naš nordijac Ajlan Rastić sa trenerom Safetom Mahmutovićem, biti na kampu u Češkoj.

“Predstoji nam jaka sezona, samo nam nedostaje više snega, kako bismo ostvarili kompletan trenažni ciklus”, rekao je za Regionalnu, Murat Garibović, predsednik Odbora za nordijsko skijanje Smučarskog saveza Srbije.

Garibović je takođe istakao da će, i na Olimpijadi u Sočiju, Sjenica imati svoje predstavnike, kao i da će, izgradnjom Ski centra na Žarima, ovaj grad i u svetu postati prepoznatljiv po zimskim sportovima.

(S.LJ)

Podeli