Sport

Klizanjem do pravilnog rasta

U proseku svako dete u Srbiji dnevno provede tri ipo sata, najčešće nepravilno, sedeći za računarom.

Ako se računa vreme provedeno u školi i najčešće izbegavanje časova fizičkog vaspitanja onda je jasno da su deca veoma fizički neaktivna, što nepovoljno utiče na njihov pravilan razvoj i rast.

Novopazarska deca i omladina svoj zimski raspust mogu iskoristiti spajajući lepo i korisno. Nedavno otvoreno klizalište na trgu u Novom Pazaru, pored zabave, najmlađim sugrađanima, ali i starijima, pruža i mogućnost kvalitetne rekreacije.

Profesor fizičke kulture Šefćet Gračanin kaže da jednočasovnim klizanjem organizam sagori sve kalorije koje unesemo tokom jednog dana.

„Ceo organizam ima koristi od klizanja. Svi mišići su aktivni, a posebno trbušni. Klizanje će posebno razviti i donje ekstremitete“, kazao je Gračanin.

Prema njegovim rečima, tokom klizanja aktivan je i Centralni nervni sistem.

„Tada vežbamo i održavanje ravnoteže što je veoma bitno za decu. Verujte, na ovom klizalištu se luči i hormon sreće i zadovoljstva jer se dešavaju mnoge lepe stvari, od komičnih padova do prelepih trenutaka druženja“, kazao je profesor Gračanin.

Zakupac klizališta je Sportski centar Novog Pazara. Instruktori klizanja su vrsni sportisti i profesori fizičke kulture.
(A. Grbović)

Podeli