Vesti

Čiplić: Sandžak neće biti drugo Kosovo

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da ne očekuje nikakve veće probleme u Sandžaku i da je siguran da su Bošnjaci svesni i političkog trenutka u Srbiji.

“Siguran sam da su Bošnjaci svesni i činjenice da dva bošnjačka lidera sede u vladi i da Bošnjaci ne žive ništa bolje ni gore od ostalih građana Srbije i da je prošlo vreme kada su se osećali ugroženim zato što su Bošnjaci”, rekao je Čiplić u intervjuu za Politiku.

Čiplić je saopštio da je rok za konstituisanje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine istekao i da će raspisati nove izbore.

Na pitanje, može li to da izazove ozbiljne sukobe ubuduće i da se od Sandžaka napravi novo Kosovo, Čiplić je odgovorio da ne može i da nacionalni saveti nemaju taj politički kapacitet.

“Kompetencije saveta uopšte nisu politički atraktivne i ne možete očekivati da se iz nacionalnog saveta profiliše neki novi politički faktor, jer savet nije ni Ustavom ni zakonom tako dimenzioniran”, kazao je Čiplić.

On je rekao da je muftija Muamer Zukorlić kao nosilac izborne liste BKZ na junskim izborima “iskoristio izbore za nacionalni savet kao prvu priliku da se oproba u političkoj utakmici”.

“Videli ste njegove izjave o autonomiji Sandžaka, povezivanju srpskog i crnogorskog dela Sandžaka, internacionalizaciji pitanja Bošnjaka… Ništa od toga nije u nadležnosti saveta. On je želeo da jednu formu koju država garantuje nacionalnoj manjini zloupotrebi u one svrhe za koje nije predviđena”, kazao je Čiplić.

Izvor: Politika

Podeli