Vesti

Bošnjaci proslavili Dan Sandžaka

Ovaj značajan datum Bošnjaci su obelezili tradicionalnom manifestacijom „Sandžački književni susreti,“ u okviru koje su održani brojni kulturni dogadjaji.

Na Dan Sandžaka ovogodišnjim laureatima uručene su i nacionalne književne nagrade, “pero Ćamila Sijarića”, koje dodeljuje Bošnjačko nacionalno vijeće istaknutim pojedincima za doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

Ova prestižna književna nagrada pripala je Asmiru Kujeviću, mladom književnom stvaraocu iz Novog Pazara, koji je u poslednje vreme zaokupljen pažnjom književne kritike, kao i Zaimu Azemoviću iz Rožaja, zbog sveukupnog doprinosa u afirmaciji književnog stvaralaštva sandžačkih Bošnjaka.

Nagrade je dobitnicima uručio predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin. 

“Bošnjaci su ponosni na svoju antifašističku tradiciju, kao i pripadnost sandžačke regije i zato su 20. novembar, koji u istoriji bošnjačkog naroda ima značajnu simboliku, izabrali za svoj nacionalni praznik”, rekao je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin na Dan Sandžaka i otvorio 5. “Sandžačke književne susrete”.

On je Bošnjacima u Srbiji i šire čestitao blagdan, a učesnicima SAKS-a uspešnu manifestaciju i prijatan boravak u Novom Pazaru. 

Književnu nagradu “pero Ćamila Sijarića”, koja se sastoji od specijalne plakete, zahvalnice i novčane nagrade u iznosu od tri prosečna lična dohotka u Republici Srbiji, do sada su dobili: Faruk Dizdarević, Ibrahim Hadžić, Zulfija Hodžić i Sinan Gudžević.

U okviru manifestacije Sandžački književni susreti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću  provovisana je i knjiga “Tatlidžan” Muhameda Abdagića, gde su govorili istaknuti sandžački književni stvaraoci, kao i književnici iz bivših jugoslovenskih republika, a u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru održano književno veče učesnika petih “Sandžačkih književnih susreta”.

Dan Sandžaka, pored dva Bajrama i Dana bošnjačke nacionalne zastave Bošnjaci proslavljaju kao svoj nacionalni praznik.

(S.D.)

Podeli