DruštvoVesti

Bačevac: Izbeći preseljenje Ambasade Srbije u Jerusalim

Na današnjem dnevnom redu Skupštine Srbije su Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama kao i predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade države Palestine u oblasti bezbednosne saradnje. Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je pohvalio Sporazum o saradnji između Republike Srbije i Vlade države Palestine, naglašavajući da je bezbednost danas glavno pitanje.

On je podsjetio na plodonosne odnose dvije zemlje u prošlosti, rekavši da je SFRJ 1989 godine bila među prvim državama koje su priznale Palestinu. Bačevac je naglasio da je Srbija 2011 godine glasala za prijem Palestine u UNESCO , te da je podržala da Palestina postane država promatarč u UN.
Bačevac je pozvao državno rukovodstvo da zauzme izbalansiran stav prema palestinskom pitanju naglasivši da je to u interesu države Srbije i u interesu očuvanja međunarodnog prava na koje se mi kao država u rješavanju svojih problema često pozivamo.

“Rezolucijom UN 478. Jerusalim se tertira i danas kao okuprana teritorija i zabranjuje se premeštanje ili otvaranje ambasada u Jerusalimu svim zemljama. Srbija ne treba da žuri, treba da preispita svoju odluku o preseljenju ambasade u Jerusalim i ako može na svaki način odloži Ii izbegne ovakvo odluku”, naglasio je Bačevac.
On je naveo da bi ovakvi potezi mogli poremetiti izuzetne veze Srbije sa islamskim svijetom ali i nanijeti štetu naporima Palestinaca i Izraelaca da postignu pravedno i sveobuhvatno rješenje.

Podeli