Društvo

Gerontološki centar uspešno radi

Da lokalna samouprava misli na sve gradjane od najmladjih do najstarijih,dokaz je Gerontološki centar koji je sa radom počeo pre godinu dana.

 

Za njegovu izgradnju i opremanje Grad Novi Pazar i Ministarstvo rada i socijalne politike na čijem je čelu tada bio ministar Rasim Ljajić,izdvojeno je preko 350 miliona dinara.Ovaj dom za stare urađen je po svim evropskim standardima i zasigurno je jedan od najboljih u ovom regionu. Po rečima upravnika Gerontološkog centra Envera Dace,korisnicima je ovo nova kuća u kojoj se o njima rukovodstvo i osoblje u svakom momentu brinu o njihovoj bezbednosti i zdravlju.

Inače,u ovom Geronto centru čiji je smeštajni kapacitet osamdeset mesta borave pokretne, polupokretne i potpuno nepokretne osobe, a takvih je trenutno četrdeset. Sobe su opremljene najsavremenijom opremom i poseduju kupatila primerena potrebama korisnika kojima je pružena kvalitetna zdravstvena zaštita,nega i rehabilitacija.Za pružanje tih usluga angažovani su lekari,medicinske sestre i negovateljice.

U Gerontološkom centru skoro od samog početka boravi osamdesetčetvorogodisnja Marija Zalubili iz Vukovara koja ima samo reči hvale kako za osoblje tako i za upravu doma. Ona je nepokretna i treba joj više nege koju,kako kaže,dobija u svakom trenutku.

Jedni od prvih korisnika su i Dragoljub Beočanin iz okoline Raške i Mujesira Karahodžić koja svakog dana pesmom zabavlja svoje prijatelje iz doma.Kaze da je boravila u nekoliko Gerontoloških centara u Srbiji ali da je odlučila da ostane ovde jer je najbolji.

Obezbedjivanje sto boljih uslova za život građana i jeste cilj lokalne samouprave koja će i ubuduće graditi ovakve i slične objekte.

B.B.

Podeli