Vesti

Ljajić: SDP favorit u izbornoj trci

Cilj koalicije okupljene oko SNS na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima jeste da samostalno formiramo buduću vladu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i lider SDPS Rasim Ljajić.

On je rekao da se u razgovorima njegove stranke sa SNS nije govorilo o podeli resora, već o kampanji, porukama koje će se slati i obavezama koje su pred strankama.

“Cilj je da možemo samostalno da formiramo vladu, da to odmah uradimo nakon izbora, da se to ne oduži kao španska serija. Jako je bitno da se nastavi ovo što je započeto, da imamo čvrstu i stabilnu vladu koja će nastaviti reforme”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je koalicija sa Srpskom naprednom stranskom relativno brzo dogovorena, te da nije bilo potrebe za potpisivanjem bilo kakvog koalicionog sporazuma, s obzirom da veruju jedni drugima na reč. „Nije bilo reči o konkretnim pozicijama. Želimo da delimo sudbinu koalicije u kojoj smo i ukoliko ta koalicija osvoji približno isti broj mandata koliko i prošli put, i mi ćemo zadržati broj mandata koji smo imali. Ukoliko koalicija dobije manje, dobićemo i mi manje. Ukoliko dobijemo više, onda će i nama sledovati više.“ objašnjava Ljajić.

Govoreći o kampanji za predstojeće izbore Ljajić je kazao da će ona biti duga, teška, prljava i mučna, jer se glasa za Vučića i protiv njega, a to nije najzdraviji motiv. ’’Uprkos svim prognozama i istraživanjima javnog mnjenja, mislim da će ovo biti i neizvesna izborna trka. Koalicija koju je na prošlim izborima predvodio SNS je osvojila toliko mandata da je lestvica podignuta jako visoko. I sad vi možete da pobedite, ali ako dobijete znatno manje od toga, to može da bude Pirova pobeda. Naravno da će ova koalicija biti glavna meta svih koji učestvuju na izborima, jer je najveća i ima najveću podršku i jedino od nje možete nešto da uzmete.“ ističe Ljajić.

Predstojeće izbore Ljajić vidi kao mogućnost da napravi prekretnicu u političkom životu Sandžaka. „Na ovim izborima vodim dvostruku borbu – u Sandžaku i na nivou republike. Bilo gde da napravimo neuspeh, to je potpun neuspeh. Dakle ako izgubimo u Sandžaku, onda nam je pobeda na centralnom nivou značajno umanjena i suprotno. Obe bitke moramo da dobijemo ukoliko želimo da pobeda ima puni smisao. Što se Sandžaka tiče, ove izbore iščekujem sa velikim olakšanjem. Prvo, ulazimo u izbornu trku kao favoriti, a s druge strane želim da ovi izbori tamo budu jedna vrsta referenduma, da vidimo za šta je narod, za nas ili za Ugljanina i Zukorlića. Ako ljudi daju podršku za ovo što zastupamo, a sve ispod 50 odsto smatram neuspehom, to je obaveza više da nastavimo to što smo radili.“

Ljajić je mišljenja da će učešće Ugljanina toj koaliciji doneti oko jedan odsto, ili nešto manje od jedan odsto glasova, te da je to koalicija koja apsolutno ne donosi ništa ni jednima ni drugima.

“Mislim da se Ugljanin ozbiljno nudio DS, nisam primetio da su oni nešto previše gadljivi na to. Jedino gde bi moglo da dođe do problema jeste raspodela mandata, jer Ugljanin će nešto sigurno da trži, a DS neće imati puno toga da im da, jer će imati puno stranaka na listi”, rekao je Ljajić.

 

Senada Kalić

Podeli