ReportažeVesti

Volonteri i u policijskom času porodicama u potrebi dostavljaju obroke

Članovi i volonteri Humanitarne organizacije „Svetionik“ deset godina zaredom u svetom mesecu ramazanu (mesec posta za muslimane) sprovode humanitarni projekat „Priključi se mreži dobra“. U okviru tog projekta realizuje se i akcija „Doniraj iftar“. Na taj način svakog dana se za 250 postača, odnosno 70 porodica slabijeg imovinskog stanja obezbede besplatni iftari (obroci).

Volonteri te humanitarne organizacije svake večeri u trajanju policijskog časa stižu do domova postača iz socijalno-ugroženih porodica i donese im besplatne iftare.

– Topli iftari stižu za večeru –

„Samo nekoliko dana pre početka ramazana imali smo nameru, ali nismo imali način da ovog ramazana realizujemo naš projekat na koji je ponosna čitava zajednica. Bili smo zabrinuti i tražili smo rešenje kako bi iftari i ovog mubarek meseca stigli do naših korisnika. Ramazan je nastupio u periodu kada je u Srbiji na snazi vanredno stanje, a zbog policijskog časa nije dozvoljeno kretanje i dolazak korisnika na iftar u restoran kao godinama unazad. Bili smo istrajni u našim namerama i obezbedili smo neophodne dozvole za kretanje volontera u policijskom času. Tako svake večeri na adrese oko 250 postača, odnosno 70 porodica u Novom Pazaru stižu topli iftari, pred sami akšam. Akcija na veliku radost teče planirano. Imali smo iskustva u ovom obimnom poslu od ranije, broj iftara koji smo nosili jeste bio manji, jer smo postače uglavnom okupljali u restoranu kako bi svi zajedno iftarili, a onima koji nisu mogli da dođu do restorana, nosili smo iftare kućama. To iskustvo mnogo nam znači sada, kada treba obići 70 kuća na teritoriji grada“, rekao je predsednik Humanitarne organizacije “Svetionik” iz Novog Pazara, Mirza Aličković.

Za pripremanje iftara za 250 osoba dnevno se utroši oko 500 evra. Kupovina neophodnih namirnica finansira se isključivo od donacija humanih ljudi.

Iftari postačima stižu na vrijeme zahvaljujući požrtvovanosti volontera koji obroke najprije spakuju u odgovarajuće kutije, a potom ih vozilima kroz uske novopazarske sokake dopremaju do muftačnih porodica.

Ono što volonteri raznose do domova postača neposredno prije iftara, tokom dana pripremaju vrijedne novopazarske kuharice. Obroci su obilni i sadržajni.

Mi ovdje kažemo ‘od bibera do hošafa’, to znači da u obroku za iftar ima svega. Postači svakog dana dobiju kao predjelo toplu supu, glavno jelo, salatu, dezert ili voće, ramazansku piticu uz to i piće, sok ili jogurt. Za te ljude pripremamo kao za sebe, kuhamo kao za svoje porodice, sa dosta pažnje i ljubavi – priča kuvarica Semiha Hamidović.

Tekst/Foto: Aleksandar Nićiforović

Podeli