Vesti

Ljajic: Sporazum – osnov za dalju saradnju sa Irakom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će Srbija sa Irakom potpisati sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija, koji bi, kako je istakao Ljajić, trebalo da olakša učešće srbijanskih kompanija na tenderima u Iraku. Ljajić je rekao da postoji značajno interesovanje telekomunikacionih kompanija i investicionih fondova za kupovinu kapitala Telekoma Srbija i najavio da će javni poziv za prijem obavezujućih ponuda za Telekom biti raspisan posle 3.avgusta.

 

Nakon sastanka sa ministrom telekomunikacija Iraka Hasanom Kadimom Al Rašidom, minister trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić kazao je da će sporazum koji će biti potpisan tokom boravka iračke delegacije u Srbiji, biti osnov za dalju saradnju dve zemlje, naglašavajući da očekuje da će kompanije iz Srbije imati znatan udeo u obnovi Iraka. Ljajić je rekao da je sa iračkim ministrom razgovarao i o formiranju zajedničkih preduzeća, koja bi trebalo da olakšaju učešće na tenderima u Iraku u oblasti telekomunikacija.

Na sastanku je bilo reči i o uspostavljanju saradnje izmedju naučnih institucija Srbije i Iraka, kao i o mogućnostima izvoza telekomunikacione opreme na iračko tržište.

Prema rečima Ljajića, Irak je tržište koje je dobro poznato ovom prostoru, jer je nekada više od 50.000 građevinskih radnika sa prostora  ;bivše Jugoslavije radilo u toj zemlji, najviše u građevinskoj industiji, dok se oko 3.000 studenata iz Iraka školovalo u Beogradu, među kojim je i sadašnji direktor Pošta Iraka.

Podeli