DruštvoVesti

Novi Pazar ponovo u vrhu liste transparentnosti

Grad Novi Pazar druga je od 145 lokalnih samouprava u Srbiji, po indeksu lokalne transparentnosti. Grad je drugu poziciju zauzeo sa osvojena 82 od mogućih100 poena. U odnosu na prošlogodišnji rezultat, Novi Pazar je napredovao za 16 poena i ima samo jedan bod manje u odnosu na prvoplasirani Bečej.

Tim povodom, gradonačelnik Biševac bio je jedan od panelista na konferenciji koju su organizovali Transparentnost Srbija i USAID.

Uz očigledan kontinuitet, izuzetno nam je važno da smo sa 16 bodova u odnosu na rezultat iz 2019. godine značajno napredovali. Cilj nam je da budemo potpuno otvoreni za građane i da sa njima ostvarimo dvosmernu komunikaciju, kako bi smo ih motivisali da učestvuju u procesu donošenja odluka”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da su postignuti rezultati podstrek za postavljanje novih ciljeva. 

“Nastavićemo da radimo na otvorenosti, jer mesta za napredak ima. Želja nam je da u narednom periodu resurse usmerimo i na povećanje transparentnosti rada javnih preduzeća”, rekao je gradonačelnik Biševac. 

Ocena transparentnosti formirana je bodovanjem jedne opšte i osam posebnih kategorija. 

U opštoj kategoriji kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu, ostvaren je maksimalan broj poena, a a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (15 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od mogućih pet dobio četiri boda. U odnosu na prošlu godinu Novi Pazar je unapredio transparentnost budžeta, objavljivanje informacija na sajtu Grada i održavanje javnih rasprava i konkursa.

Podeli