Društvo

“Svaka cigareta smeta”

U okviru obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima u srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Pazaru održano je predavanje kako bi se omladina u tim kritičnim godinama upoznala sa rizicima konzumiranja cigareta.

Nacionalni dan bez duvanskog dima ove godine se obilježava pod sloganom: „Svaka cigareta smeta”, kojim se želi skrenuti pažnja javnosti da ne postoji bezbjedan nivo izlaganja duvanskom dimu i da je jedina efikasna zaštita od štetnog dejstva njegovih sastojaka – potpuna eliminacija duvanskog dima iz okruženja. Jedini ispravan pristup je nepušenje i boravak u prostorima bez duvanskog dima. Sa rizicima konzumiranja cigareta na predavanju su se upoznali i učenici Ugostiteljsko-turističke škole.

Direktor Ugostiteljsko – turističke škole Iso Ćorović ističe da se  brojne aktivnosti u školi realizuju kada je neformalno obrazovanje u pitanju.

Posebno je važno zaštititi djecu i mlade osobe od izloženosti duvanskom dimu. Potrebno je intenzivnije sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada sa mladima u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, uz istovremenu edukaciju roditelja da je jedan od sigurnih načina da sačuvaju zdravlje svoje djece i porodice – dom bez duvanskog dima.

A. Nićiforović

Podeli