Društvo

Biblioteka ponovo u blokadi

Iako je Narodna biblioteka ”Dositej Obradović”, pozitivno završila poslovnu 2014.godinu, račun ove kulturne institucije već na početku godine ponovo je u blokadi, jer je, kako objašnjava direktor, Elijas Rebronja, nekoliko radnika te ustanove, uspelo da naplati putne troškove u ukupnom iznosu od oko milion i tri stotine hiljada dinara.

U novonastaloj situaciji, ističe Rebronja, onemogućena je realizacija planiranih kulturnih aktivnosti, što se negativno odražava na celokupno poslovanje Narodne biblioteke ”Dositej Obradović”.

Kako objašnjava direktor, Elijas Rebronja, osim mogućnosti različitog tumačenja zakona, na osnovu čega su pojedini zaposleni ostvarili pravo na naknadu putnih troškova, u tome postoji i politička pozadina. On ističe da među tim zaposlenima ima i visokih funkcionera SDA, koji se, kako navodi, ”pozivaju na moral a seku granu na kojo sede, radeći protiv vlastitog preduzeća.

Rebronja izražava očekivanje da će, uz pomoć Gradske uprave biblioteka prevazići i taj problem, a takve postupke radnika karakteriše kao namerno onemogućavanje normalnog rada institucija u gradu.

Racionalizacija radnih mesta je, kako kaže Rebronja, zakonska regulativa koja i u biblioteci mora biti sprovedena, a ovakvim i sličnim postupcima radnika je, kako ističe, i dodatno uzrokovana.

Za 280 hiljada dinara kupljeno je 700 stotina knjiga, a za sumu koju su zaposleni naplatili na ime putnih troškova tokom protekle godine, biblioteka bi bila bogatija za čak tri i po hiljade novih naslova – objašnjava Rebronja.

S.Lj.

Podeli