DruštvoVesti

Prekograničnim projektima do smanjenja nezaposlenosti

U Raški je danas održana prezentacija projekta ‘’Povećanje mogućnosti za zaposlenje  u tekstilnoj i turističkoj industriji  u prekograničnoj zoni’’. Realizuju ga opština Raška i crnogosrka opština Plužine, a za cilj  ima povećanje šanse za zapošljavanje u prekograničnoj oblasti u privrednim granama koje u sebi sadrže jasne zahteve tršišta i kapaciteta zapošljavanja.

Prema rečima zamenika predsednika Opštine Raška Đorđa Gogića u toj opštini realizuju niz projekata koji za cilj imaju smanjenje broja nezaposlenih, a uporedo se, naglašava, sprovode i brojne aktivnosti.

”I ovaj projekat će doprineti da i kroz turizam lakše dođu do posla, s obzirom na to da je opština Raška poznata po turističkim potencijalima, i kroz tekstilnu granu koja je kod nas sada u razvoju, s obzirom da smo otvorili fabriku koja upošljava preko 300  ljudi, pa ćemo im pomoći da lakše dođu do posla i da se, ukoliko nisu iz te branše, prekfalifikuju i tako nađu uhlebljenje” kazao je Gogić.

Predsednik Opštine Plužine u Crnoj Gori Mijuško Bajagić kazao je da će mladi u toj opštini zahvaljujući realizaciji ovakvih projekata dobiti veće šanse za zaposlenje. On je naglasio da Plužine beleže rast ulaganja u turizam kroz privatni sektor što, objašnjava, direktno utiče na potrebu angažovanja većeg broja radnika. Velike nade polaže i u ovakve projekte.

”Očekujem dosta. Kako sam i rekao zainteresovanih investitora je sve više, potreba za radnom snagom biće sve veća, a kroz edukaciju i ovakve programe ljudi će dobiti potrebne informacije o mogućnostima za zaposlenje” kazao je Bajagić.

Menadžer projekta Zoran Tomić izrazio je očekivanje da će projekat biti uspešno implementiran.

”Uspešnost projekta zavisi od samih aplikanata. Uzimajući u obzir ozbiljnost opština Raška i Plužine mi očekujemo da će ovaj projekat biti uspešno implementiran i da će se stvoriti uslovi kako za zapošljavanje mladih tako i za pokretanje novih biznisa u turističkoj i tekstilnoj industriji u obe opštine” kazao je Tomić.

Inače, projekat koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija i Crna Gora 2014-2020, a u cilju poboljšanja prekogranične saradnje između ove dve države, sprovodi Ministarstvo finansija Republike Srbije, odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane Evropske Unije.

 

Senada Kalić

Podeli