DruštvoVesti

BNV: Otkloniti nedostatke u Zakonu o izboru narodnih poslanika

Povodom predloženih izmjena izbornog zakona koje se tiču političkih partija nacionalnih manjina i nedavnih reakcija na prijedloge izmjena, Bošnjačko nacionalno vijeće oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem se navodi da se u praksi pokazalo da postojeći Zakon o izboru narodnih poslanika ima određenih nedostataka koje je, smatraju u BNV,  trebalo još ranije otkloniti.

”Naime, bilo je zloupotrebe manjinskih lista jedne nacionalne manjine koju su koristili pripadnici većinskog naroda kao način da uđu u parlament što je imalo za posljedicu da izabrani poslanici ne zastupaju interese te nacionalne manjine.

Otklanjanje ovog nedostatka u skladu je sa principima demokratske vladavine i u interesu zaštite i očuvanja prava nacionalnih manjina.

Nacionalna vijeća nacionalnih manjina su najviša politička i predstavnička tijela nacionalnih manjina i čuvari interesa nacionalnih manjina pa stoga je najispravnija stvar da se od strane istih i vrši kontrola manjinskih lista i spriječi zloupotreba od strane onih koji ne pripadaju toj nacionalnoj manjini pa time i nemaju namjeru da u parlamentu zastupaju njihove nacionalne interese.

Bošnjačko nacionalno vijeće je stava da je potrebno uvesti obavezu da kandidati za narodne poslanike na listi političkog subjekta manjinskog naroda moraju biti upisani u poseban birački spisak nacionalne manjine koju žele da predstavljaju” navodi se u saopštenju za jvanost BNV.

Podeli