Društvo

Predloženo sufinansiranje 16 medijskih projekata

Preliminarna lista odabranih projekata u okviru javnog poziva za sufinansiranje medijskih projekta iz budžeta grada Novog Pazara u 2020. godini je objavljena. Komisiji je za konkurs pristigao 31 projekat od kojih je prema prvim rezultatima podržano 16.

Komisija za ocenu pristiglih projekata odlučila je da Radio televizija Novi Pazar dobije 45 miliona dinara, a da sa 13 miliona dinara bude sufinansiran projekat TV Sandžak.

Za projekte Novinske agencije Beta, “Emedia group” i Kulturnog centra “Zambak” bilo bi opredeljno po million dinara, a za Dan Grafa, izdavača dnevnog lista Danas pola miliona dinara.

Sa 400 hiljada dinara trebalo bi da bude sufinansiran i projekat Adria media grupe, odnosno Dnevnog lista Kurir, dok bi sa po 300 hiljada dinara bili finansirani projekti  “Journalistic plana”, “Agende 2020”, “K media stara”, “Lokal medija plana” i “Free medije”.

Komisija je predložila da sa po 200 hiljada dinara budu podržani projekti Trgovinsko informativnog preduzeća “Double – E” (Yu radio) i “PP medije”, a sa po 150 hiljada dinara “A1 – neta” i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Komisiju su činili novinarka Vukosava Lazović, Vlado Radulović a komisijom je predsedavao, na predlog Udruženja novinara Srbije, Edib Honić.

Zasedanje Komisije za ocenu medijskih projekata i ove godine pratio je posmatrač ispred organizacija civilnog društva, odnosno Akademske inicijative Forum 10 Fahrudin Kladničanin. On ocenjuje da je komisija radila stručno te da je ceo proces bio transparentan.

“Ono što je posebno važno naglasiti je to, da je ovo jedinstven primer u Srbiji, da celokupna procedura, koja je pratila raspisivanje medijskog konkursa i današnje učešće antikorupcijskog foruma i građanskog  posmatrača, govori o transparentnosti celog ovog procesa. Koliko sam upoznat, Grad Novi Pazar je odmah nakon raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, na svom portalu objavio listu pristiglih projekata. Članovi svih komisija koji su se kandidovali za učešće u radu stručne komisije što predstavlja prvi primer u Srbiji da jedna  Gradska uprava na ovaj način izašla i transparentno otvorila celokupan medijski proces“, kazao je Kladničanin.

Predlog komisije razmatraće Gradsko veće Novog Pazara na sledećoj sednici. Podsećamo, ovogodišnji budžet za medije je 64 miliona i 100 hiljada dinara.

A. Ademović

 

 

Podeli