Društvo

Zaštita ravnopravnosti

Predstavnici kancelarije Poverencie za zaštitu ravnopravnosti i Projekta anti-diskriminacionih politika organizovali su okrugli sto u Novom Pazaru sa ciljem da prisutnima objasne sve detalje u vezi sa podnošenjem pritužbi za diskrimnaciju.

Skupu su prisustvovali predstavnici Uprave grada, nevaldinog sektora i medija.

Kako prepoznati diskriminaciju i kako je razlikovati od običnog kršenja ljudskih prava? Kako se pravilno ponašati u slučaju da smo diskriminisani i koji je redosled postupaka, kad želimo da se na adekvatan način suprotstvimo ovoj društvenoj pojavi, neka su od pitanja na koja su odgovarali predstavnici kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i oni koji sporvode projekat anti-diskriminacionih politika. Diskriminacija je nejednako postupanje po nekom ličnom svojstvu, a najčeće diskriminisani su invalidi, Romi, žene.

Pritužbe na adresu Povjerencice stižu i iz Novog Pazara i okolnih gradova, zato je od velike važnosti što je baš ovdje otvrena predstavnička Regionalana kancelarija koja olakšava podnošenje pritužbe, savjetovanje i kompletnu proceduru. Pomocija rada kancelarije Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti realizuje se u okviru projekta Sprovođenja antidiskriminacionih politika koja pruže podršku i ovoj vladinoj kancelariji za zštitu ljudski prava.

Tokom 2014. Na lokalnom nivou će biti pilotiran niz preventivnih i promotivnih mera protiv diskrimnacije u 11 gradova među kojima je i Novi Pazar. Čitav projekat finansijki podržava Evropska unija.

(A.Š)

Podeli