Kultura

Multinacionalno književno veče u Novom Pazaru

Književno veče u Narodnoj biblioteci ‘’Dositej Obradović’’ bilo je završna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta nacionalnih manjina ‘’Femili’’.  Peti jubilarni susreti ovog tipa doneli su i nove ideje, u smislu proširivanja aktivnosti i novih zajedničkih projekata, poput biltena, ili novog književnog časopisa nacionalnih manjina.

Ove multinacionalne književne večeri, odlomcima iz svog književnog stvaralaštva predstavili su se učesnici 6 nacionalnih zajednica: bošnjačke, makedonske, mađarske, hravtske, slovačke i rusinske. Ovakvi susreti, jedinstveni na Balkanu, za njih su, kažu, dragoceno iskustvo, a gostoprimstvo Novopazaraca im je, ističu, najjači utisak.

”Ovo je nešto što nisam očekivala! Preljepo, prekrasno, srdačno, toplo… Vidi se da je ovo grad kroz koji prođe puno ljudi i koji je naučio i navikao da ugosti ljude sa strane”, izjavila je predstavnica hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini, Josipa Dević.

”ja mislim da bi bila velika šteta da se stane na ovome. Treba razmišljati o nekoj vrsti nadogradnje, da i posle ovih susreta ostane nešto opipljivo. Već su i bile neke inicijative o zajedničkim biltenima, izdanjima, zbornicima… Ali sve i da ostane samo na ovome i to je velika stvar, jer, svako od nas kada ode kući će, poput domino efekta preneti tu dobru vest odavde”, izjavila je predstavnica sloivačke zajednice Zdenka Valent Belić.

Koordinator Književnih susreta nacionalnih manjina u Srbiji, Enes Nikšić kaže da se neće stati na ovome i najavljuje nove projekte sa kojima će se aplicirati prema Evropskoj uniji i matičnim državama nacionalnih manjina, pa će književni kolorit različitih manjinskih zajednica, kroz ovakve susrete nastaviti da se obogaćuje zajedničkim projettima.

S.Lj.

 

Podeli