DruštvoVesti

Promene vremena utču na zdravlje

Promene vremena poslednjih dana kada su se smenjivali sunce i kiša, više i niže temperature, mnogo su uticale na sve nas, kako na osobe bez zdravstvenih tegoba, tako i na hronične ibolesnike i psihički labilnije osobe. Česte pojave su bile opšta malaksalost, umor, nesanica, glavobolja, impulsivnost, razdražljivost i brzo reagovanje na pojedine situacije.

“Opšte zdravlje čoveka ne zavisi samo od toga da li ima neki bol već i od psihičkog stanja koje igra glavnu ulogu”, kaže dr Amir Kajkuš-psihijatar. On navodi da naročito psihički nestabilne osobe često umeju da naprave problem tamo gde nema potrebe ta to. “Ukoliko u porodici imate psihičkog bolesnika, morate mu prići na blag i miran način, polako razgovarati sa njim i ukazati mu na grešku koju je napravio”, savteuje dr Kajkuš. On naglašva da će prve reakcije biti da odbijaju da priznaju grešku ali ako nastavite da na pristupačan način razgovarate sa takvom osobom, sigurno je da će prihvatiti pomoć.

U poslednje vreme sve je više onih koji na malo neprirodne situacije u ponašanju koje kod sebe primete zatraže pomoć psihijatra i to nije više tabu tema. Svako od nas bi u takvim situacijama trebao da se obrati doktoru jer, psihijatar je tu da pomogne, ne samo lekovima i prepisanom terapijom, već razgovorom i savetima.

B.V.

Podeli