Društvo

Rijaset Islamske zajednice Srbije ispratio hadžije

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije, put Meke i Medine krenuće 205 vernika i vernica, budućih hadžija. Za njih je u hali Pendik organizovan svečani ispraćaj i proučena hadžijska dova. Osim predstavnika Rijaseta, svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina, predstavnik Ambasade Ujedinjenih arapskih emirata, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te brojna rodbina i prijatelji.

”Prije nego ste se rodili Allah je stvorio za svakog od vas put koji vas je čekao. Evo se, za vas hadžije priprema taj životni put, put istine na koji krećete za koji dan. U Meki se istina vidi, u Medini se istina čuje, u svom ostalom svijetu se istina osjeće. Onaj ko je u sebi ikad osjetio istine, osjetio je potrebu da tu istinu i vidi i čuje”, reko je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead efendija Nasufović.

Muftija sandžački, Senad Halitović rekao je da je Kjaba srce, a hadž život umeta, te istakao da sve više vernika ima želju da poseti Allahovu dž.š kuću i obavi petu islamsku dužnost.

”Ako bismo svijet posmatrali kao oko, vidjeli bismo da zenica tog oka jeste Kjaba i da je ona centar dunjaluka ovoga svijeta, i nama nešto posebno. Molim uzvišenog Allaha da ovoj našoj grupi hadžija primi ibadete, kao i svim hadžijama svijeta, da sačuva njihove porodice, da se hadžije svojim porodicama vrate očišćene od grijeha”, kazao je muftija Halitović.

Hadžijsku dovu proučio je Muhamed efendija Demirović, a buduće hadžije, sa kojima smo razgovarali, kažu da se putovanjem koje ih očekuje, ispunjava njihov životni san.

S.Lj.

 

Podeli