Društvo

PSSS: Pravo vreme za čišćenje štala

Preventivna zdravstvena zaštita stoke i higijena objekata, uslovi su za unapređenje poslovanja i veći profit u oblasti stočarstva. Iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe apeluju na poljoprivredne proizvođače da iskoriste povoljne vremenske uslove i obave prolećno čišćenje objekata u kojim boravi stoka.

Pored adekvatne ishrane goveda, da bi se dobilo bakteriološki ispravno i kvaliteno mleko, a samim tim i unapredila stočarska proizvodnja neophodno je obaviti detaljno čišćenje objekata u kojima boravi stoka barem dva puta godišnje”, kaže savetodavac Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, Safet Vesnić. On apeluje na sve poljoprivredne proizvođače da iskoriste sunčane prolećne dane i obave mehaničko čišćenje objekata

Nakon mehaničkog čišćenja, koje je bitno jer se na taj način sprečava pojava bolesti na gazdinstvima, neophodno je izvršiti dezinfekciju, odnosno krečenje objekata.

”Mehaničko čišćenje se obavlja tako što se, kad se iznese sve ono što je smešteno u objektu, prvo podovi operu hladnom vodom, a zidovi premažu krečnom vodom ili masnom sodom”, naglašava Vesnić.

Takođe – savetuju poljoprivredni stručnjaci – prostorije u kojima boravi stoka treba da budu i dobro osvetljene, kao i da prilikom izgradnje takvih objekata treba voditi računa da budu veći hranidbeni hodnici. Sve to, ističu, itekako utiče na količinu i kvalitet proizvedenog mleka.

S.Lj.

Podeli