DruštvoVesti

“I ruke govore”

„I ruke govore“ naziv je aktivnosti, koju udruženje gluvih i nagluvih organizuje ovih dana. Najbolji polaznici znakovnog jezika osnovnih škola danas su imali prilike da se u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ upoznaju kako nastavnici  rade sa decom oštećenog sluha.

Jedini način komunikacije sa osobama, koje imaju problema sa sluhom je znakovni govor. Đaci osnovnih škola Bratstvo i Rifat Burdžević Tršo su to prepoznali i prošle godine bili najbolji na kursu učenja znakovnog jezika. Sekretarka udruženja Gluvih i nagluvih Amela Alivodić kaže da se je jedan od ciljeva ovih aktivnosti u školama da se đacima predstave pozitivne prakse inkluzivnog obrazovanja u osnovnim školama.

Đaci, koji su danas posetili odeljenje u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” su zadovoljni posetom. Kažu da im mnogo znači i to što su se danas družili sa decom oštećenog sluha.

Škola znakovnog jezika ove godine počinje u septembru, a namenjena je radnicima javnih preduzeća i ustanova. Po dvoje radnika imaće priliku da nauče kako da komuniciraju sa osobama, koje imaju problema sa sluhom. Jedina barijera između osoba koje čuju i gluvih je jezička, te je cilj je da što više ljudi nauči znakovni jezik.

Podeli