DruštvoPolitikaVesti

Hodžić: Stevo Panderovski favorit u drugom krugu izbora u Sjevernoj Makedoniji

Mišljenje o rezultatima juče održanih predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, te o očekivanjima i ishodu drugog kruga izbora koji će se održati 5. maja, za portal Radio televizije Novi Pazar iznio je makedonski kolumnista i politički analitičar Dželal Dželjo Hodžić.

STAV: Rezultati prvog kruga izbora za predsjednika Sjeverne Makedonije su dosta neizjvesni. Kandidat vladajuće koalicije, Stevo Pendarovski, osvoijo je 323.846 glasova (42,85%), dok je kandidatkinja opozicione VMRO-DPMNE osvojila je 319.240 glasova (42,24%) i sa zaostatkom od samo 4.606 glasova ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora. Treći kandidat Blerim Reka, podržan od albanskih opozicionih partija osvojio je 79.915 glasova (10,57%).

Izlaznost na izborima je bila dosta slaba, glasalo je ukupno 755.816 građana sa pravom glasa, što prestavlja 41,2%, od ukupnog broja upisanih građana, a kojih je 1.808.131 na biračkom spisku. Slaba izlaznost je rezultat  kontinuiranih izbora i referenduma u Makedoniji, kao i slaba zainteresovanost za predsjedničke izbore. Treba napomenuti da su ovi predsjednicki izbori, nakon dva ciklusa, organizuju bez dodatnih izbora. Prvi put je to bilo na lokalnim izborima, drugi put je to bio slučaj na vanrednim parlamentarnim izborima.

U vladajućoj koaliciji su očekivali uvjerlivu pobjedu na izborima, razliku od 50.000 -100.000 glasova, tako da je vodstvo od samo 4.606 glasova uključilo sve alarme. Drugi krug glasanja zakazan je za 5. maj i u ove dvije nedjelje vladajuća koalicija uložiće će sve snage da njihov kandidat dođe do puno boljeg rezultata. Kandidat za predsjednika Stevo Pendarovski je prošao bolje u općinama u kojima živi stanovništvo različitih etničkih zajednica, dok je Siljanovska bila bolja u općinama gdje su Makedonci većina.

Opozicioni kandidat, Siljanovska, uglavnom je uspjela da okupi standardno glasačko tjelo desničarske VMRO-DPMNE, što je bilo potrebno novom lideru te partije, Hristijanu Mickovskom, da se legitimiše kao lider opozicije. Posebno važno za kontekst te partije, nakon sto je bivši lider i premijer Gruevski pobjegao u Budimpeštu, nakon pravosnažne presude.

Blerim Reka je uspio osvojiti 80.000 glasova, što je mnogo dobar rezultat za partije Albanaca u opoziciji, koje se nadaju da na sljdećim parlamentarnim izborima budu dio neke buduće većine.

Stevo Pendarovski je favorit i drugom krugu izbora zbog boljeg potencijala kod albanskih glasača. Očekivanja su da će veći dio glasova kandidata Blerima Reke, iako su nezadovoljni predstavnicima albasnkih partija u vlasti, dati svoj glas Stevu Pendarovskom, koji bi zemlju vodio prema NATO-u, EU i građanskoj državi u kojoj su svi građani, bez razlike etničkog i vjerskog porjekla jednaki. Albanci VMRO-DPMNE doživljuju kao partiju koja producira albanofobiju. Potencijal za veću izlaznost u drugom krugu postoji u sredinama gdje su većina Albanci. Postoji opasnost da Makedonija uđe u novu politicku krizu, ako izlaznost u drugom krugu bude manja od cenzusa, koji za predsjedničke izbore iznosi 40% od ukupnog broja birača. U tom slučaju raspisuju se novi predsjednicki izbori, vjerovatno i novi parlamentarni, da bi pomogli da se postigne cenzus na izborima. Vladajuća koalicija razmatra i opciju da se krene u Ustavne izmjene i da se presjednik države bira u makedonskom Sobranju, ali za to je potrebna 2/3 poslanika u Sobranju.

 

Podeli