DruštvoVesti

Simulacija krivičnog postupka u oviru Prolećna šklola prava Misije OEBS-a

Takmičenje u okviru Prolećne škole prava, na kojem studenti prava simuliraju krivične i parnične postupke, počelo je u Novom Pazaru. Događaj je organizovan u okviru projekta koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji uz podršku Stalne misije Sjadinjenih Američkih Država pri OEBS-u, a u partnerstvu sa lokalnim pravosudnim institucijama u Novom Pazaru.

Cilj projekta je sticanje stručnih znanja, bolje upoznavanje studenata prava sa instiutcijama vladavine prava u Srbiji, kao i pružanje prilike za dobijanje praktičnog iskustva. Studentima Državnog univerziteta koji su učestvovali u simulaciji parničnog postupka, ovakvo praktično iskustvo mnogo znači.

”Ovo je jedno veoma značajno iskustvo za nas studente, s obzirom da se nismo susretali sa praktičnim delom već obrađujemo teoriju na Državnom univerzitetu. Ovakvo iskustvo nam olakšava učenje, zapravo olakšava nam razumevanje materije koju učimo na fakultetu”, kaže student prava na Državnom univerzitetu Naser Dazdarević.

”Ja sam bio član velikog broja seminara, projekata i radionica, ali ovaj projekat je sigurno jedan od najplodonosnijih i najproduktivnijih projekata koji obuhvata studente i rad studenata”, kaže student prava Državnog univerziteta, Ilhan Sadović.

Simulaciji je predhodila dvomesečna obuka koju su vodili iskusni pravnici, pripremajući studente za uloge u postupku simulacije.

”Danas smo počeli važan deo jedne inicijative za učenje, koja uključuje mlade studente i početnike profesionalce u Novom Pazaru, kako bismo dokazali praktično razumevanje prava i pravnih institucija u Srbiji. Projekat je podržan od strane Stalne misije SAD pri OEBS-u. Tri komponente uključene su u školu prava, što predstavlja simulacioni trening program, koji će uključiti i studente sa Internacionalnog i Državnog univerziteta”, izjavila je šefica Misije OEBS-a u Srbiji, Kancelarije u Novom Pazaru, Mikaela Turman.

Proglašenje pobednika i uručenje nagrada održaće se 16 aprila u Višem sudu u Novom Pazaru. Pobednici u prolećnoj školi prava učestvovaće u studijskoj poseti Beogradu u junu tekuće godine.

S.Lj.

 

Podeli