DruštvoVesti

“Muzej nasilja”

 U poslednje vreme raznim aktivnostima i manifestacijama u gradu  skreće se pažnja o prisutnosti nasilja raznih obilika, krenuvši od porodičnog, psihičkog ili vršnjačkog i govori se o načinima i strategijama njegovog smanjenja. Novopazarska Medicinska škola danas je bila domaćin izložbe “Muzej nasilja” kroz koju su učenicima pokazali posledice nasilja  koje su mogli da vide na izloženim rendgenskim snimcima i medicinskoj dokumentaciji osoba koje su nasilje doživele. 

Medicinska škola kao i uvek tako i ovoga puta uzela je učešće u promovisanju borbe protiv bilo kog vida nasilja. Tim povodom danas je u ovoj školi bila izložba pod nazivom “Muzej nasilja” sa medicinskom dokumentacijom žrtava nasilja.

Autor “Muzeja nasilja” Radoica Bunčić iz Beograda kaže da je pre svega veoma važno da mladi ljudi imaju uvid u stvarnost jer se o nasilju najčešće priča na teorijski način i zato je današnja izložba bila korisna za učenike Medicinske škole.

 

Svi smo nekada bili u situaciji da prisustvujemo nekom vidu nasilja, samo je pitanje kako je i da li je bilo ko od nas pokušao da ga spreči. Mišljenje učenika Medicinske škole je da se svaki konflikt, da ne bi eskalirao, može rešiti mirnim razgovorom.

“Jedan od vidova nasilja koji se vrlo teško prepoznaje ili se ne želi prihvatiti kao nasilje jeste psihičko, a ono je čak i prisutnije od fizičkog”, kazala je profesorica ove škole Banina Muderizović.

Projekat “Muzej nasilja” pomogla je Američka ambasada iz Beograda kroz program malih grantova.

 

B.V.

 

Podeli