PolitikaVesti

SDA pozvala na sutrašnji protest

Stranka demokratske akcije Sandžaka u subotu u 18 sati organizuje protestu šetnju. Generalni sekretar te partije Ahmedin Škrijelj pozvao je građane Novog Pazara i ostalih sandžačkih opština da se pridruže protestu pod nazivom “Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi”.

Škrijelj je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će na ovaj način dati podršku građanskim protestima širom Srbije i njihovim zahtevima, ali i izraziti spremnost da zajedno izgrade novu državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve.

” Mi protestujemo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osećaj nesigurnosti. Na ovaj način izražavamo protest zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlašćenjima. Protestujemo zbog neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima izraženog kroz verski šovinizam, nacional fašizam i socijal rasizam. Protestujemo protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije rešen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda.Ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost život dostojan čoveka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve”, rekao je Škrijelj.

Protest “Za sigurnu budućnost- Sandžak se budi” zakazan je u subotu u 18 sati, na gradskom šetalištu.

Podeli