DruštvoVesti

Skupština MOUPU: Kupujemo kvalitetnu mehanizaciju

Redovna godišnja Skupština Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Novog Pazara, Sjenice i Tutina održana je danas u Novom Pazaru. Prisutni članovi Skupštine, predstavnici 47 poljoprivrednih udruženja, usvojili su izveštaj o radu za proteklu godinu, kao i planove i programe rada za tekuću. S obzirom na najavljenje izmene Pravilnika o registraciji poljoprivrednih gazdinsntava, savetodavci Poljoprivredne stručne i savetodavne službe održali su ovom prilikom i edukativno predavanje.

Odlukom Skupštine grada Novog Pazara budžet za poljoprivredu uvećan je za 20 odsto u odnosu na 2018. godinu. Skupština Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Novog Pazara, Tutina i Sjenice, između ostalog, razmatrala je planove o kupovini kvalitetne mehanizacije koju bi koristili svi članovi unije, što je ekonomski isplatljivije.

”Usvojili smo i izveštaj za prošlogodišnji budžet koji smo ostvarili sa 98 odsto. Od tih sredstava kupili smo opremu, mehanizaciju i potrošili sredstva kako bismo unapredili poljoprivrednu proizvodnju. Unapredili smo sve grane poljoprivrede: stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo. Svima smo raspodelili sredstva i svi su zadovoljni”, kaže predsednik MOUPU Ismet Sajtarić. Dodaje da je u programu za ovu godinu kupovina kvalitetne mehanizacije.

”Ove godine, u programu smo predvideli da opremimo kvalitetnijom mehanizacijom poljoprivredne centre, da više udruženja koristi jednu mehanizaciju, što je ekonomski isplatljivije”, ističe Sajtarić.

Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin osnovana je pre 12 godina. Danas broji 47 poljoprivnrednih udruženja i 1586 poljoprivrednih gazdinstva od kojih 1018 sa teritorije Novog Pazara.

PSSS: Poljoprivrednicima potrebna edukacija o novom Pravilniku

Najavljene izmene pravilnika o registraciji i preregistraciji poljoprivrednih gazdinstava donose i više posla za savetodavce Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, koji su ovom prilikom, nakon Skupštine MOUPU, u prisustvu velikog broja poljoprivrednika, održali edukativno predavanje. Direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Nihad Hasanović ističe da su nova pravila znatno pooštrena, te da je poljoprivrednicima potrebna edukacija.

”Obaveza i Poljoprivredne stručne službe i lokalnih samouprava Novog Pazara, Tutina i Sjenice jeste da u ova dva meseca pomognemo poljoprivrednicima, da ih usmerimo kako da to sve odrade, da popune aplikacije za registraciju i preregistraciju”, kaže Hasanović. Podseća da je od 1.marta do 31.aprila rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i poziva sve poljoprivrednike da novi Pravilnik shvate ozbiljno i posećuju sve edukativne tribine, kako ne bi napravili neku grešku i da ne bi neko zbog nekih sitnica, u narednoj godini bio prebačen u pasivni status, a to znači da ne bi mogao ostvariti ni dinar subvencija, upozorava Hasanović.

S.Lj.

 

Podeli