DruštvoVesti

Putari u punoj pripravnosti – sve glavne saobraćajnice prohodne

Sve glavne saobraćajnice u Novom Pazaru su prohodne, kao i putevi prvog i drugog prioriteta na području 5 opština koje održava preduzeće Novi Pazar – put. Prestanak snežnih padavina olakšao je danas rad putarima koji su u četvrtom stepenu pripravnosti, što označava angažovanost punim kapacitetom. Iz Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta od večeras najavljuju sakupljanje i odvoženje snega iz grada, te apeluju na građane da sneg ispred svojih kuća i lokala ne bacaju na saobraćajnice.

Visina snežnog pokrivača nije ono što je presudno u zimskom održavanju puteva. Najveće problem stvaraju sneg i vejavica. Osim glavnih gradskih saobraćajnica radnici Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta raščišćavali su puteve i u prigradskim naseljima. Pobrđe, Varevo, stari put ka Raški, Vranovina, Lukare – Goševo, Rajčinovića banja, Bele Vode, Krće, Svilanovo.

‘’Kada su stale snežne padavine, i kada su se stvorili optimalniji uslovi, na raščišćavanju puteva uključili smo i privatnike sa njihovom mehanizacijom. Ljudi su angažovani po 20 sati dnevno. Danas konkretno pokrivamo sedam putnih pravaca. Prioriteti su domaćinstva sa bolesnim osobama, prilazi školama, institucijama i slično’’, kaže direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, Mujo Šaćirović.

Prvi veći snežni talas spremno su dočekali i zaposleni u preduzeću Novi Pazar – put, koji su zaduženi za održavanje puteva prvog i drugog prioriteta na području 5 opština. Za posipanje puteva oni su samo u toku jučerašnjeg dana potrošili 220 tona soli. Rade u četvrtom stepenu pripravnosti, odnosno punim kapacitetom.  Svih 22 kamiona, i 5 kombinirki konstantno su na terenu. Snegočistači su na Kopaoniku Goliji, i na području Duge Poljane i Štavalja.

Rukovodilac Službe zimskog održavanja u preduzeću ‘’Novi Pazar – put’’ Nermin Ljajić ističe da su svi putevi prvog i drugog prioriteta i predhodnih dana, uz konstantne snežne padavine, bili prohodni I saobraćaj se odvijao bez problema. Međutim, ističe, problema je bilo na putevima trećeg prioriteta.

‘’To su deonice sklone zavejavanju i formiranju visokih snežnih nanosa, kao što je deonica Kuti – Golija – Odvraćenica u dužini od 4km, deonica Raždaginja – Buđevo na regionalnom putnom pravcu Sjenica – Karajukiće Bunari, I bilo je zavejavanja na deonici od Bara prema Kumanici’’, kaže Ljajić.

Iz preduzeća za puteve podsećaju učesnike u saobraćaju I na obaveznu upotrebu zimske opreme, na prilagođavanje vožnje uslovima puta i poštovanje saobraćajne signalizacije.

S.Lj.

Podeli