Kultura

Enver Ujkanović dobitnik nagrade Ahmed Vali

Filolog i naučni saradnik iz Novog Pazara dr. Enver Ujkanović dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2018, nagrade koja se dodjeljuje za poseban doprinos kulturi i umjetnosti.

Žiri u sastavu književnik, Enes Halilović, grafički dizajner, Amra Hodžić Jejna i karikaturista, Muhamed Đerlek Maks, donio je jednoglasnu odluku da dobitnik prestižne nagrade Ahmed Vali bude bude dr. Enver Ujkanović filolog koji se dugi niz godina bavi naučno-istraživačkim radom iz oblasti kulture i jezika, a u toku 2018. godine je objavio Osmanska dokumenta Orijentalne zbirke Arhiva „Ras“ u Novom Pazaru.

 U prethodnih deset godina objavio je značajna naučna djela iz oblasti jezika, kulture i religije, kao i obimne i stručne prijevode dokumenata i knjiga.

Nagrada je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović i Muhamed Đerlek Maks. Kulturni centar Novi Pazar je ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ , a dodjeljuje se umjetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umjetnosti, odnosno  tumačenja umjetnosti.

Podeli