Kultura

”Preživela”

U foajeu Kulturnog centra sinoć je izvedena predstava ”Preživela”, koju je producirala nevladina organizacija Impuls iz Tutina. I ovaj kulturni događaj, u okviru kampanje 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama, organizovao je Grad Novi Pazar i Misija OEBS u Srbiji.

Predstava je nastala po istinitom događaju, odnosno realnom iskustvu žene iz Kraljeva koja je uspela da ”izađe iz pakla porodičnog nasilja”. Premiejrno je izvedena u Tutinu na Festivalu ženskog prijateljstva ove godine. Snažne poruke prenela je i novopazarskoj publici.

”Ovo je jedna od predstava, prošle nedelje smo imali priliku da gledamo predstavu Neću da budem Hasanaginica. I jedna i druga predstava, kao i sve aktivnosti koje smo organizovali imaju jednu snažnu poruku da žene nisu same, da celo društvo misli na njih i želeli bismo da ne bude aktivnosti samo u ovih 16 dana, već da tokom cele godine građani na bilo koji način pokažu da se solidarišu sa svima onima koji su u nekom vidu problema”, izjavila je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara, Banina Muderizović.

Projektni menadžer Misije OEBS u Srbiji Mikaela Turman rekla je da je veoma srećna što ispred svoje organizacije može da podrži ovakve aktivnosti gradskog Saveta za bezbednost i Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Novog Pazara.

”Tema globalne kampanje 16 dana aktivizma je ”Čujete i mene” i ima cilj da osnaži sve žene koje su prošle kroz nasilje u porodici, da se oslobode stida što su to pretrpele. Sve te realne priče žena mi podržavamo u svakom smislu”, kazala je Turman.

Nakon ovog svojevrsnog scenskog performansa odganizovana je i diskusija o porodičnonom nasilju, o tome kako ga suzbiti, i na koji način se izboriti protiv te sveprisutne pojave u društvenim zajednicama širom sveta.

S.Lj.

 

Podeli