DruštvoEkonomija

Javna rasprava o socijalnom preduzetništvu

Zakon o socijalnom preduzetništvu u Srbiji trebalo bi da bude usvojen krajem ove, ili početkom naredne godine, i na taj način rad socijalnih preduzeća trebalo bi da bude olakšan. Nacrt zakona o socijalno preduzetništvu i agencijskom poslovanju već postoji, a u organizaciji Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Gradske uprave Novog Pazara, javna rasprava o nacrtima ovog zakona za Raški i Moravički okrug održana je u Novom Pazaru.

Iako socijalno preduzetništvo u Srbiji još uvek nema zakonsku regulativu, socijalna preduzeća postoje, ali nemaju državnu pomoć, olakšice, poreske i druge podsticaje. Svi oni koji se bave socijalnim preduzetništvom sa područja Raškog i Moravičkog okruga u Novom Pazaru su imali priliku da svojim predlozima i sugestijama doprinesu da se ova oblast zakonski reguliše.

”Ovaj zakon je vrlo važan zato što nije zakonodavno uređena oblast socijalnog preduzetništva. To ne znači da ne postoje socijalna preduzeća. Naprotiv, ona postoje, ali prvi put zakonski regulišemo poticaj države koja će pomoći lakši rad socijalnih preduzeća. Ono što je specifično za socijalna preduzeća je da se ona ne osnivaju radi sticanja dobiti već radi nekog socijalnog cilja. Pored toga socijalna preduzeća upošljavaju, odnosno radno integrišu zaposlena odnosno nezaposlena lica, iz kategorije teže zapošljivih. To su takođe i korisnici novčane socijalne pomoći koji su radno sposobni”, rekla je državna sekretatka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema rečima direktora Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga, Zvonka Tufegdžića javna rasprava o socijalnom preduzetništvu i agencijskom poslovanju veoma je važna za sve one koji se bave, ili žele da se bave socijalnim preduzetništvom, kao i za predstavnike institucija koje sprovode taj zakon.

”Mi smo pozvali sa celog područja dva okruga one koje smo smatrali da im je interesantno, odnosno da žele da utiču na izmenu zakona dok je još uvek u nacrtu. To je sad, zadnje dve godine i praksa Komore da kroz nacrte zakona utiče na izmene pre njihovog donošenja, jer je to mnogo lakši i jednostavniji put.

O važnosti usvajanja ovog zakona govori i podatak da socijalno preduzetništvo u razvijenim zemljama čini i do 10 odsto BDP-a, a na prostoru EU u ovoj oblasti zaposleno je skoro 15 miliona ljudi.

S.Lj.

 

Podeli