Kultura

Nizom aktivnosti obeležen Dan Sandžaka

Povodom obeležavanja ZAVNOS-a,Kulturni centar organizovao je nekoliko tibina.Jedna od njih bila je Narodne igre i pesme kao čuvari tradicije a druga Sandžak pre i posle ZAVNOS-a.Na prvoj tribini o očuvanju tradicije govorili su poznati koreografi Ibiš Kujović iz Rožaja i Zvezdan Đurić iz Beograda a na drugoj profesor doktor Senadin Lavić iz Sarajeva i profesor Rifat Redžović iz Novog Pazara.Ove tribine su deo projekta koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

“Projekat Naše kulturno blago podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja a za cilj je imalo upoznavanje različitih kultura jer se naj način bolje upoznajemo a kada se bolje upoznamo bolje se i razumemo” na samom početku kazala je Hasna Zilkić iz Kulturnog centra. Na tribini se prisutnima obratio veliki poznavalac folklornog i etnomuzikološkog nasleđa Ibiš Kujović koji je objasnio na koji način u današnje vreme može da se očuva tradicija jednog naroda.

Zvezdan Đurić,koreograf iz Beograda rekao je da poznavajući Kulturno-umetnička društva koja postoje i rade u Novom Pazaru vrlo dobro kroz igru i pesmu pokazuju da se tradicija jednog naroda može itekako očuvati.

A na tribini Sandžak pre i posle ZAVNOS-a govorili su pofesor Rifat Redžović iz Novog Pazara i Senadin Lavić iz Sarajeva.

Na ovoj tribini je istaknuto da se danas sandžačkim Bošnjacima ukazala prilika da Dan ZAVNOS-a slave kao nacionalni praznik Dan Sandžaka. Odlukom Republike Sbije od 23.decembra 2005.godine, 20.novembar je uz Dan zastave i Dan sećanja proglašen za nacionalni praznik bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji koju treba razumeti kao potvrdu visokih demokratskih standarda na putu njene jasne evropske orjentacije.

 

B.B.

Podeli