Kultura

Kulturni predah

Asocijacija prosvetara Sandžaka, sprovodi projekat ,,Kulturni predah,, koji ima za cilj da podstakne i otkrije nova i drugačija značenja slobode, progresa, raznolikosti i nasleđa, kao vrednosti na kojima se temelji evropska civilizacija.
Projekat se sastoji iz više radionica i aktivnosti, kojim je obuhvaćeno pet osnovnih škola gde imamo preko 220 učesnika.

Projekat se sastoji iz više radionica i aktivnosti, kojim je obuhvaćeno pet osnovnih škola gde ima preko 220 učesnika.U okviru toga je održana konferencija gde je na početku govorio predsednik Asocijacije prosvetara Sandžaka Bahrija Sijarić.

Sijarić je prvo poželeo sretan Dan Sandžaka svim narodima na ovom prostoru i kazao da je samim činom osnivanja ZAVNOS-a bila poslata poruka o idejama i vrednostima kao što su sloboda, jednakost i pravda. “Na nama je da te iste ideje održavamo, unapredimo zbog bolje zajedničke budućnosti svih naroda ovog prostora” istakao je Sijarić.
On je zahvalio Gradu Novom Pazaru koji je obezbedio za mališane diplome, a za koordinatore zahvalnice u okviru projekta.Takođe svi učesnici će dobiti poklone od  prijatelja izdavačke kuće KLETT iz Beograda, koji su obezbedili poklone za koordinatore i mališane u vidu pribora za likovnu kulturu.

Sijarić je istakao da mu je bitno da projekat dobije na značaju i da svake godine ima sve veći broj škola i mališana koji će u njemu učestvovati.Azra Misirlić Bogućanin jedna od koordinatora projekta je govorila o radionicama koje se sprovode.”Naš mali ,,Kulturni predah” zamislili smo kao jednu neobaveznu čajanku, kreativan, inspirativan, podsticajan i otvoren razgovor o značaju istine za pravilno i kvalitetno odrastanje” kazala je ona i dodala da su uz čajanku  naučili nešto o kulturi ponašanja u pozorištu (način odevanja, ponašanja…), i sve to uz jasnu poruku: “Istina je junak, drži se ko stijena, i kad na nju zine ala i misliš da je pala- POBJEDA JE NJENA”

Binasa Ćosović Hasanović,takođe jedan od kordinatora je istakla da se njena aktivnost zasniva na predavanjima o više različitih kultura i da će putem likovnih radova to mališani prezentovati jer
formiranje kulturnih potreba mladih je veliki.” Moramo stvoriti uslove za razvoj kreativnosti i negovanje stvaralačke sposobnosti kod djece, gdje će se razvijati sposobnosti komunikacije usvajati pravila kulturnog ponasanja u različitim institucijama, a sve to kroz igru” istakla je ona.

Murat Ljajić predsednik Asocijacije prosvetara Opštine Sjenica potpisao je  memorandum o zajedničkoj saradnji sa predsednikom Asocijacije prosvetara Sandžaka. Ljajic ističe da se pridružio inicijativi koju Sijarić sprovodi a to je da se na ovom prostoru formira krovna institucija koja će se baviti problemima prosvetnih radnika sa prostora Sandžaka.

 

B.B.

 

Podeli