DruštvoVesti

Skup podsjećanja na rahmetli Hatidžu Mehmedović

Otvaranju platoa predhodio je skup podsjećanja na lik i djelo rahmetli Hatidže Mehmedović. O borbi za istinu i pravdu, njenoj plemenitosti i veličini govorili su oni koji su je i najbolje poznavali, članovi njene familije, prijateljice iz udruženja „Majke Srebrenice“ te drugih organizacija koje su se zajedno sa njom borile za mir, istinu i pravdu.

„Meni je presuđeno kad su moja djeca ubijena, moja duša kada bi se mogla otvoriti tugom bi prekrila cijeli svijet“, riječi su rahmetli Hatidže Mehmedović na koje su se podsjetili okupljeni u Domu omladine.

Predsjednica Skupštine Novog Pazara Ifeta Radončić pred majkama iz Srebrenica govorila je o rahmetli Hatidži, te istakla veliko zadovoljstvo što je bila na čelu lokalnog parlamenta u danu kada je donijeta odluka da rahmetli Hatidža Mehmedović dobije plato u Novom Pazaru

Sestričina Hatidže Mehmedović, Samila Pašalić, zahvalila je što će se čuvati sječanje na Hatidžinu borbu davanjem imena platou po imenu njene tetke

Majke Srebrenice iskazale su zahvalnost građanima Novog Pazara i Gradu što saosjećaju sa majkama koje su izgubile djecu, muževe i familiju.

Plato koji se otvorio je otpor zaboravu, zločinačkim politikama, i plato sjećanja, rekla je aktivistkinja mreže Žene u crnom Sabina Talović.

Predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, vječno će biti upamćena kao jedna od žena koje su postale simbol borbe da se sačuva uspomena na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine.

A. Ni.

 

 

Podeli