Društvo

Biševac: Izgradnjom i otvaranjem platoa dali smo primer i ukazali počast

’’Izgradnjom i otvaranjem platoa sa imenom Hatidže Mehmedović Novi Pazar želi dati primer i ukazatgi počast za hrabrost i za borbu za istinu predsednici Udruženja Majke Srebrenice Hatidži Mehmedović’’ kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac na današnjoj ceremoniji upriličenoj povodom otvaranja platoa. Otvaranju platoa iza Kulturnog centra su na poziv gradskih vlasti prisustvovale članice Udruženja Žene Srebrenice koje su danas bile gošće Novog Pazara. Svečanosti otvaranja prisustvovali su i aktuelni predsednik BNV-a Sulejman Ugljanin, nosliac liste ‘’Vakat je’’ Sait Kačapor, predstavnici javnog života, te veliki broj građana Novog Pazara.

Predstavnici gradske vlasti  do platoa podignutog u čast rahmetli Hatidži Mehmedović došli  su u pratnji žena iz Srebrenice i velikog broja građana.

I samoj ceremonij  je prisustvovao veliki broj Novopazaraca koji su učenjem fatihe, odnosno minutom ćutanja odali počast rahmetli Hatidži.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da Novi Pazar želi na ovaj način dati primer i ukazati počast za hrabrost i za borbu za istinu predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”, Hatidži Mehmedović. On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama ovog udruženja, poručio da u svojoj borbi nisu same,  te da je pored njihovih familija i prijatelja i grad Novi Pazar sa svojim građanima uz njih.

’’Želeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom hteo da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi”, rekao je Biševac.

Podizanje platoa u centru grada u sećanje na rahmetli Hatidžu Mehmedović primer je drugima i velika je hrabrost, smatra predsednica udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić

’’Ovim će ostati trajno sećanje na rahmetli Hatidžu’’, kazala je njena rođaka Samila Pašalić.

’’Podizanje platoa i sećanje na rahmetli Hatidžu čin je visoke morlanosti’’, kazala je članica udruženja Žene u crnom Sabina Talović, a ovaj  gest pozdravljaju i sve majke Novog Pazara.

Podsećamo, odluku da se plato Kulturnog centra nazove po predsednici Udruženja “Majke Srebrenice”, rahmetli Hatidži Mehmedović donelo je Gradsko veće Novog Pazara. Ta odluka usvojena je i na sednici lokalnog parlamenta. Idejno rešenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant.

Centralni deo platoa je Fontana sa cvetom Srebrenice, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u tom delu Bosne i Hercegovine.

Inače, delegacija Novog Pazara, predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem prisustvovala je dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici, a na  dan njenog ukopa na više lokacija u Novom Pazaru istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida.”

Skupština Novog Pazara je 2015. godine donela odluku da se na teritoriji grada 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

 

Senada Kalić

Podeli