Društvo

Džanković odbacio optužbe lokalne samouprave. Kabinet gradonačelnika juče tražio asistenciju policije

Načelnik Policijske upave Novi Pazar Rešad Džanković, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima saopštio je da  ”policija nije prethodno obaveštena od strane skupštinskih organa o interesovanju građana da u većem broju prisustvuju održavanju sednice”, ukazavši  ”da nije u nadležnosti policije da odlučuje o prisustvu građana sednici skupštine, već da tu odluku isključivo mogu doneti nadležni skupštinski organi, u skadu sa svojim poslovnikom.”

”Napominjemo, da su za održavanje reda tokom skupštinskih sednica jedinica lokalnih samouprava nadležni njihovi skupštinski organi i službe koje su osnovali (skupštinsko obezbeđenje), u slučaju da navedeni organi u skladu sa poslovnikom donesu odluku da sednica ne bude javna zbog razloga bezbednosti, policija preduzima mere iz svoje nadležnosti.

U ovom slučaju predsednica Skupštine grada Novog Pazara nije dostavila pisani zahtev da nije u mogućnosti da angažovanjem svojih službi održi red na sednici i da je zato neophodno da se tokom sednice angažuju policijski službenici.

U vezi sa događajima koji su uslovili prekid rada sednice, Policijska uprava Novi Pazar želi da obavesti javnost da je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzela mere radi utvrđivanja činjeničnog stanja i postupiće u skladu sa zahtevima nadležnog tužilaštva” navodi se u pisanoj izjavi načelnika Policijske uprave Nnovi Pazar Rešada Džankovića.

Radio televiziji Novi Pazar dat je na uvid dopis upućen iz kabineta gradonačelnika Novog Pazara, odnosno e mail Ministartsvu unutrašnjih poslova Srbije, Policijskoj upravi  Novi Pazar i njenom načelniku Rešadu Džankoviću sa zahtevom za obezbeđivanje Skupštine Grada Novog Pazara.

U dopisu koji je potpisao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zatražena je policijska asistencija kako bi se u regularnim uslovima održala 6. redovna sednica Skupština Grada Novog Pazara.

U dopisu se dalje navodi:

”Razlog asistencije je upad pristalica Stranke pravde i pomirenja bez najave, koji svojim prisustvom vrše pritisak na rad Skupštine. Sednica Skupštin je već dva puta prekidana uz visoku tenziju među prisutnima.

Iz bezbednosnih razloga, molim Vas da obezbedite patrolu koja će obezbediti normalan rad Skupštine.

Početak Skupštine zakazan je za 14h.”

Iz kabineta gradonačelnika našoj televiziji potvrđeno je, da je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac dan uoči održavanja sednice Skupštine, i na sam dan održavanja sednice, pozivao načelnika PU Novi Pazar Rešada Džankovića i od njega tražio da obezbedi prisustvo policije, jer su odbornici Stranke pravde i pomirenja najavili dolazak njihovih pristalica na sednicu Skupštine, ali da policija ni uprkos tome nije došla. Džankovića je u više navrata pozivala i predsednica Skupštine Ifeta Radončić. O navedenom postoje i tonski zapisi razgovora.

 

    

 

Podeli