Društvo

Ured predsednika Turske: Slučaj Brunson

PROF. DR. FAHRETTIN ALTUN, ŠEF UREDA TURSKOG PREDSJEDNIKA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU IZDAO JE SAOPŠTENJE O SLUČAJU BRUNSON

Prof. Dr. Fahrettin Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću, izjavio je da je sudska presuda u slučaju Brunson pokazala da je Turska pravna država i da sudske instance u Turskoj nezavisno donose odluke.
Altun je komentirao oslobađanje američkog sveštenika Andrewa Craiga Brunsona koji je optužen za podršku terorističkim organizacijama FETO i PKK i špijunažu.
„Odluka suda donesena danas u slučaju Andrewa Brunsona pokazala je da je Turska demokratska i pravna država te da je sudstvo u ovoj zemlji nepristrasno i nezavisno“ rekao je Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću.
Podsjetio je i da je ranije u značajnoj mjeri američka administracija pokušavala izvršiti pritisak na nezavisno sudstvo Turske, istakavši kako je i sam predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio da se Turska neće povinovati prijetnjama.
Altun je istakao Erdoganovu izjavu da „Svi trebaju poštovati odluku koju će donijeti tursko pravosuđe“ i dodao:
“Američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je nakon sudske odluke napisao da ‘radi naporno na slučaju pastora Brunsona’, želimo još jednom podsjetiti da je Turska demokratska i pravna država i da su turski sudovi nezavisni. Ovo je jasno utvrđeno i članom 138 Ustava Republike Turske. Sudije su nezavisne na svojim dužnostima i donose odluke u skladu s Ustavom, zakonom i pravom. Ni jedan organ vlasti ili osoba ne može utjecati na sudove i sudije i davati im naredbe ili savjete. Turski sudovi, kao i Republika Turska donose odluke isključivo u skladu sa svojim zakonima i važećim propisima.“

Podeli