Društvo

Promene vremena naročito utiču na psihičke bolesnike

Nakon dužeg kišnog letnjeg perioda usledile su vrućine sa visokim temperaturama koje izazivaju razne zdravstvene probleme.Osećaj umora, glavobolja i uznemirenost samo su neke od tegoba koje se javljaju prilikom naglih promena vremena. Smetnje najviše osećaju srčani bolesnici i astmatičari, dok psihički labilnije osobe reaguju na ovakve vremenske prilike pojačanom uznemirenošću.

“Psihički bolesnici kao i drugi hronični bolesnici su pod uticajem spoljnih faktora, ako ne uzimaju redovno terapiju.  Ako su u stanju pogoršanja, vremenske prilike dodatno utiču na njihovo zdravlje. Pogotovo im smetaju prelazni vremenski periodi i tada se javlja i promena raspoloženja kod njih” objašnjava psihijatar dr Amir Kajkuš.

Temperaturne oscilacije smetaju i zdravim osobama i donose glavobolje, razdražljivost, uznemirenost, umor, nedostatak koncentracije a posebno nesanicu.

Porodice koje imaju nekog člana koji je psihički labilan su mnogo opterećene grižom savesti i prebacivanjem krivice a to ne bi trebalo.Ono što je bitno jeste motivacija da pacijent uzima redovnu terapiju i da pozitivno utiče na njega.

Pacijenti moraju redovno da uzimaju svoju propisanu terapiju, a ako se zdravstveno stanje pogoršava, da se obavezno jave nadležnom lekaru, a ne da sami ili uz pomoć komšije koriguju svoju terapiju. Često je potrebno da se obrate i psihijatru, koji je obično kod mlađih osoba, ali i kod starijih, jedina prava osoba za rešavanje navedenih tegoba.

B.B.

Podeli