Politika

Svečanom skupštinom SDA obilježila 28 godina od osnivanja

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je svečanu skupštinu povodom obilježavanja 28 godina od osnivanja i rada. Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici različitih političkih partija iz regiona, manjinskih nacionalnih savjeta, predstavnici gradova i opština, kao i značajnih nacionalnih udurženja i obrazovnih institucija.

Predsjednik SDA Sandžaka, Salih Hot, rekao je da je SDA parlamentarna stranka od početka svog djelovanja i ukazao na okolnosti i političke sisteme kroz koje je stranka prošla, ali i na ciljeve stranke. Univerzitetski profesor sa Kosova, Nedžmedin Spahiju, rekao je da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, učinio krupan korak kada je otišao u Srebrenicu i poklonio se žrtvama, ali kako je istakao, pravo pomirenje između Srba i Bošnjaka dogodiće se kada predsjednik Vučić i Sulejman Ugljanin zajednički otkriju spomenik Aćif Efendiji u Novom Pazaru. Politički direktor Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, čestitao je stranci SDA ovaj značajn dan i poželio još mnogo ovakvih skupština.

“Želim još ovakvih skupova i da izrastete u još veći politički subjekt koji će na pravi način zastupati interese Bošnjaka “, rekao je Mustafić.

Predsjenik Sandžačke demokratske partije, Nihad Hasanović, rekao je da nema sumnje da će SDA i SDP u budućnosti sarađivati u duhu zajedničke Deklaracije i sa istim ciljevima, a to su društvena stabilnost, ostvarivanje prava Bošnjaka i ostvarivanje nadležnosti i prava Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Bez društvene stabilnosti nema ni ekonomskog osnaživanja i razvoja Sandžaka, a naš cilj je da stvorimo preduslove da se ulaže u Sandžak, da firme posluju i upošljavaju ljude u Sandžaku.

” Za to su potrebni, prije svega, dobra putna infrastruktura, kvalitetna i stručna radna snaga i društvena stabilnost. Nije realno očekivati da neko ulaže u naš Sandžak iz nekih emocija, što bi rekli u našem narodu „iz hatara“. Mi stvaramo preduslove da bi potencijalni investitori mogli raditi stabilno i profitabilno. Svako drugo rešenje nije održivo na duže staze. Mi smo vrijedan i preduzimljiv narod, dajte nam jednake uslove i pokazaćemo svima koliko vredimo”, rekao je Hasanović.

Skupu se obratio i potpredsjednik SDA BIH i ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, koji je ukazao na važnost borbe da Bošnjaci budu konstitutivan narod.

“Bošnjaci Sadnžaka trebaju biti uvedeni u ustav Republike Srbije kao konstitutivan narod i mi ćemo se boriti da do toga dođe”, rekao je Osmanović.

Osnivač Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejman Ugljanin govorio je o položaju Bošnjaka u Republici Srbiji i odnosu prema državi. “Poštovaćemo Ustav Srbije onoliko koliko on bude poštovao nas, odnosno koliko budemo mogli da na terenu ostvarimo svoja ustavana prava” rekao je Ugljanin.

Skupu su pristvovali i predsjednica Asocijacije žena SDA BIH, Senija Bubić, predsjednik SDA Makedonije, Avdija Pepić, ali i predstavnici Bošnjčkog vijeća u Crnoj Gori, predstavnici Liberalno demokratske partije, predstavnici sindikata Hizmet iz Turske, predstavnici grada Novog Pazara, opštine Bujanovac, Tutin i Sjenica.

Podeli