Politika

Predić: Novi Zakon o informisanju u aprilu

Prema medijskoj strategiji, postoji obaveza da država izadje iz vlasništva medija i da bi trebalo da se pokaže transparentnost vlasništva u medijima, istakla je ona.

Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić izjavila je danas da će novi zakon o javnom informisanju biti u aprilu u skupštinskoj proceduri.

 

Predić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, rekla da je taj zakon bitan da bi Srbija dobila datum za pregovore za ulazak u EU.
-Stigli smo do poslednje ruke nacrta koji bi trebalo da se pojavi sledeće nedelje – rekla je Predić, podsetivši da je radna grupa za izradu tog zakona sastavljena od eminentnih stručnjaka za medijsko pravo i novinara.

Ona je najavila da će o tom zakonu u martu biti održana četiri „okrugla stola“ – u Novom Sadu, Novom Pazaru, Nišu i Beogradu posle čega će radna grupa sklopiti zakon koji će proslediti ministru i vladi.

Predić je istakla da, prema medijskoj strategiji, postoji obaveza da država izadje iz vlasništva medija i da bi trebalo da se pokaže transparentnost vlasništva u medijima.

Ona je najavila da će biti donet registar koji će propisivati norme u toj oblasti i u koji će se upisivati vlasnici u medijima.
Prema njenim rečima, poslednji popis je pokazao da ima 1.200 medija upisanih u registar, a novi zakon „ući će dublje u vlasničku transparentnost“.

Ona je istakla da se radi i na posebnom zakonu o elektronskim medijima i javnim servisima koji će obuhvatiti i pitanje kako će gradjani finansirati javni servis.

Na pitanje o TV Čačak koja je bila privatizovana i ubrzo posle toga ugašena zbog nedostatka novca, Predić je odgovorila da cilj nije da se privatizuje po svaku cenu i da je do sada samo jedna privatizacija u medijima – radija u Srbobranu, bila uspešna.
Upitana o izveštavanju medija o aferi sa mlekom, Predić je istakla da se kod gradjana podiže tenzija i unosi nemir i da bi svaki urednik trebalo da vodi računa o kodeksu novinarstva.

Podeli