Društvo

Delegacija BNV posjetila obrazovno-vaspitne ustanove u Novom Pazaru

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća  na čelu sa predsjednikom Esadom Džudževićem danas je posjetila obrazovno-vaspitne ustanove u Novom Pazaru i sa direktorima utvrdila protokol Javnog časa, kojim će 21. februara započeti izvođenje pripremne nastave na bosanskom jeziku u ovim ustanovama.

Delegacija Vijeća posjetila je predškolsku ustanovu “Mladost”, OŠ “Selakovac” i Gimnaziju, gdje je svečano otkrivena dvojezična tabla sa nazivom ove škole.
Predsjednik Džudžević je ovom prilikom rekao da je otkrivanjem ove table demonstriran zakonski model po kojem bi trebalo da budu ispisani nazivi svih jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova i institucija na područjima gdje je u službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo.
Otkrivajući tablu u novopazarskoj Gimnaziji, predsjednik Vijeća Esad Džudžević je naglasio da će u toj srednjoj školi biti održan prvi javni čas na bosanskom jeziku.
Direktor Gimnazije Zoran Milosavljević rekao je da je jedno odjeljenje škole spremno za održavanje pripremne nastave na bosanskom jeziku.
Predsjednik Džudžević je direktoru Gimnazije Zoranu Milosavljeviću uručio poklon Bošnjačkog nacionalnog vijeća – projektor i projekciono platno uz pomoć kojeg će biti unaprijeđen tehnički aspekt izvođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku u ovoj školi.

 

Podeli