Društvo

Ogledna nastava bosanskog jezika krajem februara

Na Dan matrenjeg jezika, 21. februara trebalo bi da počne ogledna nastava na bosanskom jeziku u 12 osnovnih i srednjih škola.

U Bošnjačkom nacionalnom veću u toku je izrada udžbenika kao i dodataka predmetima u školama, kao  i pripreme za izvođenje nastave.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću će 4. febraura biti podeljene prve licence, ljudima koji će raditi na prevođenju opštih predmeta na bosanski jezik, a i sertifikati onima koji će izvoditi nastavu. Nakon toga biće organizovana prezentacija svih udžbenika I dodataka na bosanskom jezika, čija priprema je u toku u izdavačkim kućama. Formirani su timovi za izradu nastavnih planova za drugi i šesti razred osnovne škole, kao i drugi razred srednje škole.

“Prirpemamo bazu podataka u skladu sa dogovorom u Ministarstvu prosvete, koja se odnose na ogledna odeljenja nastave na bosanskom jeziku, čija prikupljanja se vrše po utvrđenom protokolu. Ima manjeg otpora od strane pojedinih direktora, konkretno iz Prijepolja, a o tome ćemo obavestiti nadležno ministarstvo”, kaže predsednik Odbora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću Elijas Rebronja.

Pored Istorije biće uvedeni dodaci za udžbenike Likovne i Muzičke kulturu, dok će  opštih predmeta u prvom i petom razredu osnovne, prvom srednje biti prevedeni na  bosanski jezik.

“Uvode se dodaci postojećim udžbenicima, koji su bitni za kulturu I tradiciju Bošnjaka kroz određene predmete, kao što je Istorija”, rekao je Rebronja.

BNV projekat priprema u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke I već je organizovano niz edukativnih seminara i okruglih stolova, kako bi bi se na  novine u nastavi relaizovale na što lakši način.

S.Dražanin

Podeli