Rak jajnika lekari nazivaju „tihi ubica“, jer kada se pojave simptomi poput naduvenog stomaka, bola u karlici, kičmi ili učestalo mokrenje, onda je boelst već uznapredovala. Najvažnija poruka ženama je da redovno idu na preglede kod ginekologa, najmanje jednom godišnje.

Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika „PROGOVORI“ izborila se sa rakom nakon dve operacije i šest hemoterapija.

„Akcenat je na zajedništvu – da lekari, pacijenti, država i javnost budu ujedinjeni u ovoj borbi“, rekla je Đokićeva gostujući u Dnevniku RTS-a. Cilj je otkriti bolest na vreme, ali i obezbediti bolju i savremeniju terapiju.

„Mi kao udruženje se borimo ne samo za preventivu, da se bolest rano otkrije i na vreme leči, već i da se za obolele obezbedi da njihova terapija bude što savremenija, jer samo tako možemo da im produžimo život i omogućimo da on bude kvalitetniji i sa ovako teškom bolešću“, navela je Đokićeva za RTS.

Ovaj dan se obeležava u Policijskoj upravi za Grad Beograd pod sloganom „Uhapsimo bolest zajedno“. Đokićeva, koja inače radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zahvalila je ministru Nebojši Stefanoviću i MUP-u što su prepoznali značaj ove akcije.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika u Srbiji se obeležava od 2013. godine,  sa ciljem da se gradi osećaj solidarnosti protivove bolesti i skrene pažnja na žene koje žive sa rakom jajnika i kojima je neophodna pomoć i podrška kako bi pobedile ovu tešku bolest.

„Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročne upotrebe terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija – približno 10 odsto do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena“, navela je načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac prim. dr Vanja Ilić na sajtu Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

BRCA testiranje

 

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije od nedavno može se obaviti BRCA testiranje – kako za zdrave žene, tako i za one kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, što ih dalje usmerava na personalizovanu terapiju.“Rano otkrivanje, najbolji je način za smanjenje smrtnosti. Rak jajnika se ne razvija iz prekanceroznih ćelija koje bi se mogle na vreme uočiti kao kod raka grlića materice, za šta postoje metode ranog otkrivanja kao što su Papa test , LBC – ćelijska citologija i Nacionalni preventivni skrining programi. Preporučuju se redovni ginekološki pregledi koji uključuju pregled ultrazvukom ili transvaginalnim ultrazvukom (UZV) jednom godišnje. Određivanje vrednosti tumorskog markera CA-125 iz krvi nije dovoljno osetljiv i specifičan test, ali pomaže kod praćenja rezultata lečenja i ranu detekciju povrakta ili progresije bolesti. Definitivna dijagnoza postavlja se nakon hirurškog zahvata – eksploratorne laparotomije i pregleda tkiva jajnika, okolnih limfnih čvorova i ostalih trbušnih organa“, navodi dr Vanja Ilić.

Izvor: Danas